Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyada yer alan ölüm raporuna ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Koca, bir hasta yakınının sosyal medya hesabından paylaştığı ölüm raporuyla ilgili, "İddia edildiği gibi hasta Kovid olduğu halde değilmiş gibi bir kayıt yoktur" dedi.

"ÖLÜM BELGELERİ HEKİMLERİMİZ ONAYLADIKTAN SONRA 3 AYRI HEKİMDEN OLUŞAN BİR ÜST KOMİSYON TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR"

Cemal Küçükşahin'in bir vakıf üniversitesi hastanesinde COVID-19 tedavisi görürken vefat ettiğini, kişinin ölüm belgesini düzenleyen doktorun ölüm nedenine "bulaşıcı olmayan hastalık" bilgisi girerek ölüm belgesini onayladığı ifade eden Koca, "Ölüm belgelerinin onaylanması ve ölüm nedeninin belirlenmesi takip eden hekimimizin sorumluluğundadır. Ancak ölüm belgeleri hekimlerimiz onayladıktan sonra 3 ayrı hekimden oluşan bir üst komisyon tarafından incelenerek kontrol edilmekte ve bir hata ya da eksik olduğu düşünüldüğünde hekim bilgilendirilerek raporunu incelemesi istenmektedir" bilgisini verdi.

BAKAN KOCA RAPORU PAYLAŞTI

Hastanın 30 Nisan 2021 tarihinde ölüm raporunun hekim tarafından onaylandığını ve üst komisyon incelemesi sonrası 2 Mayıs 2021 tarihinde hekime rapor iade edilerek, hastanın COVID-19 pozitif olduğunun ve bunun tanıda belirtilmesi gerektiğinin hatırlatıldığını söyleyen Koca, hekimin de raporunu yeniden düzenleyerek aynı gün onayladığını vurguladı.

"BİLGİLERİN GÜVENİLİRLİĞİNİ ŞÜPHELİ HALE GETİRMENİN KİMSEYE FAYDASI YOKTUR"

Raporun son halini sosyal medya hesabından paylaştığını belirten Koca, şunları söyledi: "Bu hasta, kayıtlarımızda ve tüm istatistiklerimizde COVID ölüsü olarak kayıtlıdır. İddia edildiği gibi hasta COVID olduğu halde değilmiş gibi bir kayıt yoktur. Hasta yakınına teslim edilen belge defin işlemlerinin gecikmeden yapılması için nihai inceleme yapılmadan düzenlenmiş ve incelemeye açık olan belgedir. Hastanın ölüm belgesinde bulaşıcı olmayan hastalık yazılmış olmasının nedeni tedavisi 23 gün süren hastamızın bir süre sonra PCR test sonucunun negatif çıkmış olmasıdır. Hekim burada bulaşıcı bir durum kalmadığına hükmetmiştir ve nihai karar verici hekimin kendisidir. Özetle bir vakıf üniversitesi hastanesinde tedavi görürken ölüm raporunda tüm bilgilerin eksiksiz verilmediği bir vatandaşımızın devletimizin kayıtlarında durumu olması gerektiği gibi COVID-19 olarak yer almıştır. Buradan bilgilerin güvenilirliğini şüpheli hale getirmenin kimseye faydası yoktur."