TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, firmaların finansmana erişimi konusunda sorunlar yaşandığını ima ederek, "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın." şeklinde konuştu ve firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

TOBB'un 72. Genel Kurulunda konuşan Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasına, özel sektöre desteğinden dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkürlerini ileterek başladı.

İş dünyası olarak "istişare sünnettir" öğüdüne bağlı kaldıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz bir oldukça sesimiz daha gür çıktı. Engelleri aştık, yeni başarılara ulaştık." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yatırım ve teşvik sisteminin günün şartlarına göre yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetler daha fazla desteklenmeli. Teşvik verilirken proje bazlı değerlendirmeler yapılmalı. Sadece yatırımlar değil, üretim de teşvik edilmeli." dedi.

'Firmalar bankalara bağımlı olmaktan kurtarılmalı'

Reel sektörün rekabet gücünün korunması, istihdam üzerindeki mali yüklerin indirilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bazı mesleklerin zorunlu istihdamı gibi istihdamı cezalandıran uygulamaların değiştirilmesi, damga vergisinin de kaldırılması gerektiğini söyledi.

Tarım sektörünün dünya ile entegre hale getirilip markalaştırılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim konusunda da firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılmasının önemine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, "Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız." ifadelerini kullandı.

'Kaldığımız yerden koşmaya devam edeceğiz'

Turizm için bu yılın zor bir sene olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, rezervasyonların neredeyse yarı yarıya düştüğünü, böyle bir dönemde devletin desteğine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Sektördeki işletmelerin üzerindeki kamusal yükler, belli bir süre için hafifletilmeli. Turizm Bakanımız Mahir Ünal'ın da bu konuya odaklandığını görmekten memnunuz. İnşallah bu kara bulutlar dağıldığında kaldığımız yerden koşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.