Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ve eski dünya boks şampiyonu, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya'nın doğu cephesini güçlendirme konusunda yardım eli uzatmamasını eleştirerek Berlin'in kararı karşısında söyleyecek söz bulamadığını dile getirdi.

'BİR DAHAKİ SEFERE YASTIK MI YOLLAYACAKSINIZ?'

Kliçko, "Almanya Savunma Bakanı'nın kusursuz olarak donatılmış, her an Ukrayna'yı istila etmeye başlayabilecek Rus ordusuyla uğraştığımızı anlamadığı aşikar. 5 bin miğfer kararı bir şaka olmalı. Almanya bir dahaki sefere ne yollayacak, yastık mı?" diye sordu.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Kiev'in talebi üzerine Ukrayna'ya 5 bin miğfer göndereceklerini açıklamıştı.

MERKEL, ZELENSKİY'İN TALEBİNİ BİZZAT GERİ ÇEVİRMİŞTİ

Bölgede tırmanan gerilime rağmen Ukrayna'ya silah tedariki yapmayı reddeden Almanya, giderek sertleşen eleştirilerin hedefinde kalıyor.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Kiev'e silah tedarik edilmesi yönündeki talebini bizzat reddettiği Alman basınına yansımıştı.

Bild'e konuşan bir kaynak, Merkel'in Mayıs ayında veto hakkını kullanarak Kiev tarafından parası ödenen ABD yapımı Barrett tüfeklerinin ve Litvanya yapımı İHA-savar silahların tedarikini engellediğini ifade ederek "Merkel hükümeti, satışa karşı çıkan tek ülke oldukları yönünde izlenim bırakmamak için Hollanda'yı bu kararı desteklemeye zorladı" demişti.

Almanya'da hükümet, prensip olarak çatışma yaşanan bölgeleri bulunan ülkelere silah sevkiyatı yapmıyor.

Almanya'nın Ukrayna'ya silah göndermemesinin diğer nedenlerinden birisi de silah temininin diplomatik çabalara zarar verebileceği endişesinden kaynaklanıyor.