Yıllardır Türkiye’den Kıbrıs’a gidip gelenlere sorarım; “ Kıbrıs nasıl bir yer biraz anlatır mısınız” diye... Aldığım cevaplar genelde hep birbirinin aynısıdır. “ Biz gezmedik ki kumar oynamaya gittik. Uçaktan araba ile aldılar, otele götürdüler, oyun oynadık, tekrar havalimanına geldik. Ülkemize geri döndük.

O kadar…” İşte bu kadarcık bilgi ile yıllardır merakımı gideremedim. Taa ki Kıbrıs’a gidene kadar… Kıbrıs benim için çok önemli bir yer. Çocukluk hafızamdan geriye kalan; 1974 yılındaki o dehşet fotoğrafları ve Türk Askerlerinin adaya çıkarma yapmasıydı.

NİHAYET YAVRU VATANDAYIM

O zamanlar on bir yaşındaydım ve daha dün gibi hatırlarım. “ Ayşe tatile çıksın” mesajıyla askerlerimiz adaya gittiğinde yavru vatanımızdaki Türk kardeşlerimizi Rum esaretinden kurtaracağız diyerek o kadar çok sevinmiştik ki… Rumların onlara yaptığı eziyetleri günlerce gazetelerde okumuş, üzülmüş, ağlamış, sonunda yardım çağrılarına kayıtsız kalmayarak onlara yardım elimizi uzatmıştık. Evet, ben gerçek Kıbrıs adasını merak ediyordum. Nasıl yaşıyorlardı? Nasıl insanlardı? Kıbrıs adasına vardığımda Allah var ya aklımda kaldığı şekli ile savaşın yakıp yıktığı virane bir yerle karşılaşacağımı sanıyordum. O kadar yanılmışım ki tüm ezberlerim bozuldu. Bildiklerimi, gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bilgilerimi paylaşayım ki Kıbrıs Adasına daha çok sahip çıkalım. Sorunlarıyla daha yakından ilgilenelim. Burası bizim bir parçamız...

DUYGU DOLU ANLAR

Türkçe konuşan, Türk lirasının geçerli olduğu bir ülkede, sabah ezan sesiyle uyanmak, İstiklal Marşımızı ve Andımızı öğrencilerin ağzından dinlemek kadar insanın ruhunu okşayan, gözlerini yaşartan başka hangi duygu olabilir ki… İşte bizden bir parçayı anlatacağım sizlere bu yazı dizimde. Biraz duygusal ve çokça bir gururla. Türk olmanın gururuyla… Akdeniz’de ticaret yolu üzerinde yer alması nedeniyle Kıbrıs adası tarih içerisinde çeşitli milletlerin iştahını kabartmış ve cazibe alanı olmuş. Cenevizlilere kadar uzanan bir geçmiş tarihi var. Çeşitli milletler adaya sahip olmak istemişler ve adayı istila etmişler. Burada izlerini bırakmışlar. İşte o günlerden bugünlere kalan izleriyle Yavru Vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

YAVUZ ÇIKARMA PLAJI

Bundan 43 yıl önce 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı kapsamında Türk askerleri Girne'de tam da bu noktadan adaya çıktılar. Ve ilk şehitlerimizi burada verdik. Bu anıtın fotoğrafını çekerken askerlerimizin şehit olduğu noktada bugün bir plaj olması içimi acıttı. Ve o plajı oraya yakıştıramadım.

BARIŞ PLAJI

Beş parmak dağları... Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde uzanan meşhur sıradağlar... Kolordu Komutanlığı Barış Plajı'ndan görüntüler... Anavatan ve yavru vatanın bayrakları arasında Atatürk'ün görüntüsü ve "Ne Mutlu Türk'üm Diyene" yazısı...

NAZAN ÖÇALIR / İSTİKLAL - YAZI DİZİSİ