YAŞAM
16 Ara 2019 10:05 Son Güncelleme: 16 Ara 2019 10:08

Açık arttırmayla satılıyor, kilosu 160 lira! Yiyen bir daha istiyor...

Marmara Denizi'nde tutulan kalkan balığı, en lezzetli balıkların başında geliyor. Bu sezon az tutulduğu için fiyatları da tüm zamanların rekorunu kırdı ve kilosu 160 kiloya ulaştı. Balıkçılar 2 kilo 800 gram kalkan balığını 450 liraya satıyor. Fiyatı yüksek olmasını karşın tadına bakan bir kez daha yemek istiyor. Lezzetli olan kalkan balığı halde açık artırmayla bile satışa sunuluyor.

Haberi Dinle

Kalkan balığı, Scophthalmidae familyasına ait, gözleri vücudunun sol tarafında bulunan ve sağ tarafı ile denizin tabanında yatan bir yassı balık türü. Atlas Okyanusu'nun doğusunda kıyı yakınlarında, Akdenizde, Ege denizi'nde, Marmara denizi'nde ve Karadeniz'de, 20 ila 70 metre derinlikte yaşar.

KALKAN BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?

Son derece lezzetli olan kalkan balığının temizlemesi bir hayli zordur. Normal bıçakla temizlemek ellerinize zarar verebilir bu yüzden kalkan bıçağı kullanmak daha garanti olur. İlk olarak kalkan balığının yüzgeçleri kesilir, daha sonra dilim dilim doğranır ve en son olarak iç organlar çıkarılıp ayıklanır. Kan ve ve organ kalmaması ve hijyen sağlamak için bol suyla yıkanır ve arzuya göre pişirilir.

KALKAN BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR?

Kalkan balığını fırında pişirebilir ya da tavada kızartabilirsiniz.

FIRINDA KALKAN BALIĞI

1 adet kalkan balığı (1 kg'lık)
3 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
göz kararı tuz
göz kararı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı limon suyu

Balığı iyice temizleyip yıkadıktan sonra zeytinyağ ile güzelce her tarafını yağlayın.
Tepsiye aldığınız balığın üzerine rendelenmiş sarımsakları ve tuzu karıştırarak eşit bir şekilde dağıtın. Son olarak defne yapraklarını da koyarak 200 derece fırına alın. Fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra üzerine kıydığınız maydanozları ve 2 tatlı kaşığı limon suyunu dökün. Afiyet olsun...

KALKAN TAVA TARİFİ

10 dilim kalkan balığı
tuz ve karabiber (marine için)
Bir adet limonun suyu
Un
Kızartmak için sıvı yağ

Tuz ve karabiber serpiştirdiğiniz balığı limon suyunda 2 saat marine edin.
Marine edilen balıkları arkalı önlü una bulayıp kızgın yağda 3'er dakika kızartın. Sıcak servis yapın.

KALKAN BALIĞI FAYDALARI NELERDİR?

Omega 3 deposudur. Bu sayede kalp ve damar sağlığını korur.
Cilt sağlığına destek olur. Düzenli tüketildiğinde cildin geç kırışmasını sağlar.
Astım tehlikesini azaltır, şeker hastaları için de faydalı bir besindir.
Kalsiyum içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir.
Prostat kanserine karşı koruma sağlar.

Kaynak : Mynet

Yorumlar