ABD ve Türkiye arasında F-16 görüşmeleri devam ederken Rusya'dan dün Türkiye ile S-400 hava savunma sisteminin ikinci partisinin sözleşmesinin imzalandığına ilişkin bir açıklama gelmesi, şaşkınlık yarattı.

Rus haber ajansı TASS'a konuşan Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev açıklamasında ayrıca ikinci parti ile ilgili anlaşma kapsamında S-400 hava savunma sisteminde yer alan parçaların bir kısmının Türkiye'de üretileceğini de söyledi.

Şugayev'in ajansa düşen sözlerinin ardından gözler Ankara'ya çevirilirken Savunma Bakanlığı Başkanlığı (SSB) da "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" şeklindeki kısa bir açıklama ile yetindi.

"BU KONUDA YENİ BİR GELİŞMEDEN HABERDAR DEĞİLİZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Ned Price, Washington'da dün düzenlenen bir basın toplantısında Türkiye ve ABD arasında başlayan F-16 görüşmelerine dikkat çekilerek Kremlin'in açıklamasına ilişkin sorulan sorulara yanıt verdi. "Bu konuda yeni bir gelişmeden haberdar değiliz" diyen Price, Türkiye'ye dolaylı bir uyarıda bulundu. Price, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı acımasız ve haksız savaşında tüm ülkelerin Rusya'nın savunma sanayisi ile işbirliğinden kaçınması her zamankinden daha fazla hayati önem taşıyor. Zira bu onları yaptırım riskine sokar" ifadelerini kullandı.

Haberlerin uluslararası ajanslarda yer almasıyla konu piyasalarda da etki yaparken, Türkiye'nin risk priminin yeniden artışa geçtiği ve borsanın olumsuz etkilendiği gözlendi.

'RUSYA'NIN AMACI ABD'DEKİ F-16 GÖRÜŞMELERİNİ ZORLAŞTIRMAK OLABİLİR'

Kremlin'den özellikle ABD ile Türkiye arasında F-16 uçağı alımı ve modernizasyonu ile ilgili bir süredir devam eden teknik düzeydeki görüşmelerin dördüncüsü Washington'da yapılırken böyle bir açıklamanın gelmesi kafalarda soru işareti yarattı. DW Türkçe'den Gülsen Solaker'e konuşan Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) Direktörü Sinan Ülgen,

Rusya ile imzalanan S-400 anlaşmasının toplam 2,5 milyar dolarlık bir paket olduğunu ancak bu anlaşmaya göre ikinci parti S-400'ün "opsiyonel" kılındığını hatırlatarak Türkiye'nin şimdiye kadar bu miktarın 1,3 milyar dolarını ödediğini belirtiyor.

Rus yetkililere dayanan dünkü haberlerin "sanki bu anlaşma içindeki ikinci parti opsiyonunun hayata geçirildiği" izlenimi verdiğini ancak bunun doğru olmadığının SSB tarafından açıklandığını söyleyen Ülgen, Rusya resmi ajanlarından bu haberlerin yayımlanmasını "dezenformasyon" olarak nitelendiriyor. Ülgen'e göre Rusya'nın amacı ABD'deki F-16 görüşmelerini zorlaştırmak olabilir.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet F-16 tedariki ve modernizasyonu teknik görüşmeleri için ABD'de hafta başı temaslara başlamıştı.

Ülgen, Türkiye için bu konjonktürde hem F-16 uçaklarını hem de ikinci S-400'leri almanın mantığı olmadığını söyleyerek şu değerlendirmeyi yapıyor: "Zaten ikinci parti S-400 alınacaksa F-16 paketi ölür. Ona ne Beyaz Saray desteği olur ne de Kongre'den geçer. Dolayısıyla Ankara'nın hem onu yapalım hem onu alalım anlayışına sahip olduğunu düşünmüyorum. Şu anda öncelik olan F-16'lar."