Geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın gündemine oturan bir gelişme yaşandı. Evet! Milyarder Elon Musk sosyal medya uygulamalarından birisi olan Twitter’ ı satın aldığını duyurdu.

'Twitter şimdilik bir sanal platform ama en çok üyeye sahip 'siyasal dernek' olması an meselesi'

Geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın gündemine oturan bir gelişme yaşandı. Evet! Milyarder Elon Musk sosyal medya uygulamalarından birisi olan Twitter' ı satın aldığını duyurdu.

İyi de neden satın aldı? Zaten zengin adam! Paraya falan ihtiyacı yok ve Tesla gibi çağ ötesi bir yatırımı var. Uzay araştırmalarını yaptığı 'Space X' şirketinin de sahibi iken sosyal medya platformunu neden aldı? Aklınızın bir köşesinde bu tür soru kümelerinin şema aldığının farkındayım.

Elon Musk bir hayli fazla kazancın elde edildiği çeşitli iş kollarına yaptığı yatırımlarıyla gündeme gelen bir isim. Sosyal medya platformu olan Twitter'ı satın almasının sebebi sanal kozmos' da sörf yapabilmek için değil kuşkusuz. Bunun nedenini anlamak için Musk' ın şu açıklamalar oldukça dikkat çekici.

Birincisi;

"Güçlü, içgüdüsel kanaatime göre, maksimum düzeyde güvenilir ve geniş kapsamlı kapsayıcı bir kamu platformuna sahip olmak, medeniyetin devamı için inanılmaz derecede önemlidir."

İkincisi ise;

Satın alır almaz yaptığı ilk açıklama. 'Twitter' da anonim hiçbir hesap kalmayacak. Fake hesaplar kapanacak!'

Her İki açıklamanın ayrı ayrı incelenmesine yönelik;

Musk 44 milyar dolara sadece Twitter' ı değil onların 'kullanıcılarını' da satın aldı. Sosyal medya da ifade özgürlüğünün temeline vurgu yapan açıklamalarıyla daha kapsayıcı ve tek bir bünyede birleşmiş insanlık hayalini de gerçekleşmeye yaklaşmış oldu.

Herkes kozmos' a yaptığı yatırımları konuşurken o, yenidünya düzleminin evirildiği yerin tam göbeğine giriş kapısını koymuş oldu. 'Tek dünya, tek devlet, tek bayrak' söylemleri her ne kadar bizim kulaklarımıza aşina gelse de manifestonun kendisi, küresel bir söylemdir de aynı zamanda ve bu tek tipli yaşamın giriş kapısı Musk' ın ellerine verilmiş oldu.

Verildi diyorum çünkü Musk, dünyanın tek zengin adamı değil. Başka zenginlerde rahatça Twitter' ı satın alabilirlerdi ancak Musk' a verildi. Neyse işin bu tarafını sonra konuşuruz.

Musk 'insanlığın kurtarıcısıyım' edalarından hiçbir zaman vazgeçmedi. Kendi ürettiği senaryolarla insanlığa hizmet propagandasını ve medeniyet kurtarıcılığı meselesini hep yineledi. Açıkçası bu duruşuyla her daim övünür pozlar da verdi.

Güvenilir İnsan Elon Musk İmajının Doğuşu

Tesla' da geliştirdiği 'Şoförsüz sürüş keyfi', 'Space X' de insanlık için aradığı yeni yaşam alanları ve Twitter' da peşinde olduğu ifade özgürlüğünün zirvesini yaşayabilen 'özgür insanlık' anlayışı, Musk'ın bize yenidünyanın hem kurucusu hem kurtarıcısı algısını oluşturuyor. Dahası bu algıyı yapan Musk'ın kendisi zaten. Musk yaptığı her yatırımla güvenilir insan imajını kat ve kat artırmanın yollarını arıyor. Aslına her yatırımı kendisine…

Aslında Twitter;

Twitter denildiğinde aklımıza kısa kısa hazırlanıp yazılmış yazıların bütünlüğünden oluşmuş sanal bir dünya gelmesi doğal ancak o bunda çok fazlası!

Ekonomiyi, gündemi, sporu, sağlığı, siyaseti, seçimleri ve çok daha fazlasının yönetildiği tek alandır. Twitter bu gün her türlü ilanların, tercihlerin ve haberlerin yapıldığı gayr-i resmi alandır. Ancak bundan sonra remi bir alan olarak kullanılmaya devam edecek gibi duruyor. Anonim hesapların kapatılmasının nedeni tam olarak bu. Resmilik kazanma yolunda atılan bir adım bu. Twitter hesabı olanların ikinci bir kimlik ihtiyacı duymayacağı bir zamana doğru ilerleniyor. Twitter yakın zamanda ikincil bir kimlik olarak kabul edilirse şaşırmayın. Abartmıyorum! Hatta çok daha fazlası olabilir.

Şimdi Musk'ın şu sözüne geri dönelim. Ne diyordu; "Güçlü, içgüdüsel kanaatime göre, maksimum düzeyde güvenilir ve geniş kapsamlı kapsayıcı bir kamu platformuna sahip olmak, medeniyetin devamı için inanılmaz derecede önemlidir."

İfadelere bakacak olursak 'Kaptan Amerika' işbaşında. Hani şu Hollywood'un güçlü Amerikan karakteri! Musk' ın yeniçağın Batman'ı, Süper Man'ı olma yolunda sarf ettiği onca cümle bana göre anlamsız ve maksattan uzaklaştırıcı.

Asıl neden ise şunlar;

Dünyanın en zengini olabilirsiniz, kitlelere hitap etmedikçe güçlü olamazsınız.

Paranızı nereye koyacağınızı bilemeyecek kadar geliriniz olabilir, itibarsızsanız güçlü olamazsınız.

Yatırımlar yaparak iyi bir iş insanı imajı çizebilirsiniz, takdir toplamadıkça güçlü olamazsınız.

Teknolojik çalışmalara yöne verip hatta üretebilirsiniz, iletişimin hızını yakalamadıkça güçlü olamazsınız.

Politikacı ve siyasi arkadaşlarınız olabilir çok keyif alıcı sohbetler yapabilirsiniz, hesaplarını kontrol etmedikçe güçlü olamazsınız.

Televizyonlarda, radyolarda, yazılı basında haberleriniz ve söyleşileriniz yayımlanabilir, sosyal medyanın iletişim gücünden yararlanamıyorsanız güçlü olamazsınız.

Elon Musk tamda bunları yapıyor. O paranın değil salt gücün peşinde. Twitter, dünyaca ünlü ve önemli siyasi figürlerin beyanlarını yayınladığı ve açıkçası demeçlerle yönetildiği bir yer. Musk bunu kontrol edebilmenin peşinde. Musk tam olarak küresel politik güç olma yolunda.

Hatırlayalım;

Trump, dünya ekonomisini allak bullak eden tweetler sıralarken Twitter yöneticileri dünyayı dip dalgaya götüren bu yazılara neler yapabiliriz diye toplanma kararı almıştı. İşte artık o yönetim tek başına Musk. Dünya liderlerini sosyal ağ ile örmek istiyor. Sadece liderler değil tabi! Sokakları, ekonomiyi, ticareti ve daha birçok şeyi.

Bunu başarır mı bilemiyorum ama şu an için önünde hiçbir engel yok!