Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye’de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL’den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL’den. İthal safranın kilosu ise 70 bin TL’den alıcı buluyor. Fiyatı altında yarışan bu değerli ürün altın gibi gram ile satılıyor.
Yerli safranın gramının 30 lira olduğunu belirten Sivaslı Aktar
Orhun Özfidancı, “Safran ağırlıkla Türkiye’de, Afganistan ve
İran’da yetişen bir bitkidir. Kokusu güzel olan ve pilav
yemeklerine katılan bir bitkidir. Kozmetik ürünlerinde rahatlıkla
kullanılabilecek bir üründür. Sakinleştirici özelliği vardır. Hem
de kanser tedavilerinde kullanılır. Yerli safran dünyanın en
kaliteli safranı olmasına rağmen kilosu 30 bin TL. Tabi safranı
kullanan kişiler ne için kullandığını bilen kişiler. Gelip de
safran ne kadar dediği zaman 30 Bin liralık ürünü gösterdiğimiz de
şaşırıyorlar. Ama pilav için yemeklerde kullanılan safranımız da
var, kilosu 150 lira” dedi.
Fiyatını bilmeden almaya kalkan çok oluyor
Fiyatını bilmeden satın almaya kalkanların fiyatını öğrenince büyük
şaşkınlık yaşadıklarını belirten Özfidancı, “Ayıklanmamış olması ve
yetiştiği toprağın veriminden dolayı fiyatı yüksek. Zayıflamaya
faydası var, tok tutucu özelliği var, metabolizmayı toparlar,
bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kanser hücrelerinin
yayılmasını önler. Alıcısı ise bilen kişiler. Bilenin dışında
birisi sorduğu zamanda şaşırıyorlar. Kulaktan dolma bilgi ile
geliyorlar, safranı gösterdiğimiz de ve fiyatının 30 bin Lira
olduğunu söylediğimizde şaşırıyorlar. Biz hem alırken hem de
satarken zorlanıyoruz. Aldığımız zamanda ya 100 gram ya da 250 gram
alıyoruz. Ama satarken de 1 gram halinde satmak zorundayız. Çünkü
hem pahalı bir ürün hem de değerli bir ürün. Altınla başa baş
gidecek bir ürün zamanla. Kullanımı ise çay usulü demlenir ve
içilir” dedi.