Samsun'un Bafra ilçesinde gerçekleştirilen çalışmaya 18 yaş ve üzerinde toplam 2.958 kişi katıldı. Covid-19 geçirmeyenlerin oluşturduğu birinci grup ile Covid-19 geçirip geçirmedikleri bilinmeyen kontrol grubu üzerinde yapılan karşılaştırmalar ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmaya göre, ev hanımları, ortaokul ve daha düşük eğitim düzeyine sahip bireyler, kırsalda yaşayanlar, kombine aşı olanlar, kronik hastalığı bulunanlar, daha az öğün beslenenler, daha çok porsiyon meyve tüketenler, n95 maskesi kullananlar, hayvan besleyenler ve Covid-19 haberlerini takip etmeyenlerin Covid-19 geçirmeme ihtimali daha yüksek bulundu.

Doç. Dr. Onur Öztürk, çalışmanın amacının genellikle "neden Covid-19 oluyoruz?" sorusu üzerine yapılan araştırmalardan farklı olarak, "neden Covid-19 olmuyoruz?" sorusuna odaklanmak olduğunu belirtti. Araştırma sonuçları, toplumun bu faktörlere dikkat ederek korunma stratejileri oluşturabileceği konusunda önemli bilgiler sundu. Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç ise evcil hayvan beslemenin, bireylerin yaşamına olumlu bir katkı sağlayarak Covid-19'a karşı direnç geliştirebileceğini vurguladı.