Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Bu takvime göre propaganda serbestliği ve bazı seçim yasaklarının ne zaman başlayacağı belirlendi. Peki “Seçim propaganda yasağı ne zaman başlıyor? Seçim yasakları ne zaman başlıyor? Seçim günü yasakları neler?” İşte bu soruların merak edilen yanıtları…

Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı - Yeni Kıroba

SEÇİM YASAKLARI BAŞLADI MI?

YSK’nın açıkladığı seçim takvimine göre, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları 21 Mart tarihinde başladı. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

31 Mart 2024 yerel seçimler için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı.

Bu zaman zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam amacıyla ya da web sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaktır.

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propagandaya izin verilmeyecek.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELERDİR?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun kapsamında, oy verme günü olan 31 Mart'a dair yasaklar da yer alıyor.

Yasanın 79. maddesi kapsamında oy verme günü, her türlü içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Oy verme gününde, bütün eğlence yerleri de oy verme süresince kapalı kalacak. Eğlence yeri kapsamında olan lokantalarda ise yalnız yemek servisi yapılabilecek. Seçim günü emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse silah taşıyamayacak.

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasaklanmıştır ayrıca 18.00 ile 21.00 arasında yalnızca YSK'nin seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK bu süreyi öne alabilir.

Gözler 31 Mart'a çevrildi... Yerel seçim oy pusulaları tanıtıldı! Gözler 31 Mart'a çevrildi... Yerel seçim oy pusulaları tanıtıldı!

2024 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan nerede, hangi okulda oy kullanacak? 2024 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan nerede, hangi okulda oy kullanacak?

Kaynak: İstiklal Gazetesi