Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ulusal Deprem Sempozyumu için Adana'ya giderken Ölüdeniz Fayı'ndaki tehlike hakkında uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Pampal, Hatay'dan başlayıp Kızıldeniz ve Akabe Körfezi'ne kadar uzanan Ölüdeniz Fayı'nın önemine dikkat çekti. 6 Şubat depremlerinde bu fayın Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldığını belirten Pampal, bu fayın coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem üreten fay olduğunu vurguladı. Şimdi, bu fayın tekrar kırılmaya başlayabileceğine dikkat çeken Pampal, Hatay'ın yeniden yıkıcı bir depremle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. Bu nedenle, Hatay'ın bu büyük depremlere dayanacak şekilde yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Pampal, stres yüklenen bu fayda 7'den büyük bir deprem beklendiğini belirtti. Hatay'da geçmişte yaşanan tarihsel depremlere de değinen Pampal, Hatay'ın yanı sıra Suriye'nin de etkilenebileceğini ifade etti. Adana'nın da bu faylardan etkilenebileceğini belirten Pampal, alüvyal zeminlerin uzak depremlerde ivme değerini yükseltebileceğini ve yapısal olarak zayıf olan binaların yıkılmasına neden olabileceğini söyledi.

Bu uyarılar ışığında, önlemlerin alınması ve yapısal olarak güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekildi.