UNESCO'nun destekleriyle, Türkiye'nin zengin somut olmayan kültürel mirasının tüm dünyayla paylaşılmasını sağlamak için çabalıyoruz. Anadolu'nun derin kültürel köklerine vurgu yaparak, somut olmayan kültürel mirasımızın turizm potansiyeli dünya çapında tanıtılıyor ve keşfediliyor. Gelecek nesillere aktarılacak olan ecdat yadigarı kadim kültürel miraslarımızın korunması da bu misyonun önemli bir parçası.

6620Cabe8F887117

3 AYRI DOSYA HAZIRLANDI

Türkiye, 2006 yılında imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne taraf oldu ve bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından gelecek yıl değerlendirilmek üzere üç ayrı aday dosya hazırlandı. Bu dosyalar, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını koruma ve tanıtma çabalarını desteklemek amacıyla hazırlandı.

ADAY OLAN KÜLTÜREL UNSURLAR

Bu çerçevede, Antep İşi Nakışı adlı el sanatı, beyaz kumaş üzerine ipliklerin sayılması ve çekilmesiyle oluşturulur. Geleneksel Keçe Yapımı ise hayvansal liflerin üzerindeki pulların sıcaklık, nem ve basınç etkisiyle birbirine kaynaşmasıyla gerçekleştirilir. Ayrıca, Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmek üzere Türkiye tarafından UNESCO'ya sunuldu.

6620C5E61Dab8722 W1200Xh675

"Antep İşi Nakışı" ulusal dosya olarak, "Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar" Türkiye'nin moderatörlüğünde Bulgaristan'ın katılımıyla, "Geleneksel Keçe Yapımı" ise çok uluslu olarak Kırgızistan'ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye'nin katılımıyla UNESCO Sekretaryasına gönderildi.

6620C5E61C3Ac905 W1200Xh675

Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği otuz kültürel miras unsuru ile en fazla kültürel değer kaydeden ikinci ülke konumunda.

6620C5E6136Ea643 W1200Xh800

Kaynak: İHA