Düzenlemeyle tereyağı ve sade yağın teknik standartlara uygun ve hijyenik koşullarda üretilmesi, muhafaza edilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli özelliklerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Tebliğ taslağına göre, tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranı ağırlıkça en az yüzde 82 olması gerekiyor. Ayrıca, çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericilerin kullanılamayacağı belirtiliyor. Bu düzenleme kapsamında, manda sütü aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri de kullanılamayacak.

Ürünlerin ambalaj ve etiketlemesiyle ilgili yeni kurallar da getiriliyor. Buna göre, ürünlerin etiketlerinde gıda adının temel görüş alanında yer alması gerekecek ve içerdikleri süt yağı miktarları belirtilerek açık bir şekilde tüketiciye sunulacak. Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla birlikte belirtilmeli.

Tebliğe uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak ve gıda işletmeleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar bu düzenlemeye uyum sağlamak zorunda. Bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen ürünler ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek. Bu düzenlemeyle tüketicilerin korunması ve ürünlerdeki taklit ve tağşişin önlenmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA