Tarımda neler oluyor?

Yıllar önce tarımda kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biriydik. Hatırlar mısınız bilmem ama ilkokulda okutulan coğrafya kitaplarında da böyle yazardı. Hey gidi günler hey..

****

Ne oldu bize neden üretmiyoruz? İthalat cennetine dönüşüyoruz. Dünya ise tarım savaşlarına hazırlanıyor. Biz ne yapıyoruz?

Geçmiş yıllara gidelim.

Saman ithal ettik. Buğday ithal ettik. Şimdi ise kuru fasulye ve kırmızıbiberde gümrük vergisini sıfırlıyoruz. Ünlü Kahramanmaraş ve Gaziantep biberlerimiz vardı. Hatırlar mısınız? Ne oldu onlara dersiniz?

****

NE OLDU?

Olanı ben size anlatayım.

Kentlerde yaşayanların oranı %92,3 ve köylerde yaşayanların oranıysa %7,7 olmuş. Köylü nerede bilen var mı?

Nereye gittiler. Hey gidi Anadolu’m Hey…

****

KÖYLÜ KENTE GÖÇ EDİYOR

Git gide köyden kente göç hızlanıyor. Çiftçi Ahmet amcamın oğlu şehirdeymiş. Duydun mu? Kim Ahmet amcanın tarlasını ekecek artık? Üretim olmaz ise şehirdeki insanlar ne yapacak? Hükümet yetkilileri ne yapacak?

****

İTHALAT YETİŞ

Kurtarıcı geliyor. İthalat geliyor. İthalat yaparız. Geçen yıl 22,8 milyon dolarlık kuru fasulye ithalatının 7 milyon doları Kırgızistan’dan, 6 milyon dolar ithalat ise Arjantin’den yapıldı. Türkiye, 2016 yılında 5,4 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ihracatı yaparken, 7 milyar dolarlık ithalat yaptı. Öte yandan 2014 ile 2016 yılları arasında tarımsal ithalat 22,4 milyar dolar oldu.

Yukardaki ürünleri eken çiftçi ne yapacak? İthalatla baş gelebilir mi?

Tabi ki hayır. Üretim yapmaktan vazgeçecek. Nohut üreticisi, fasulye üreticisi ithalatla baş gelemeyecek. Sonuç ise bu ürünleri ekmeyecek.

****

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA KOMİSYONCU HALİNDEN MEMNUN

Bir taraftan maliyetler öte yanda komisyoncular üretici kıskaca alınmış durumda çiftçi ne yapacak?

Ürününü verdiği komisyoncu aynı ürünü pazara 2 katı fiyatına satıyor. Maliyetler zaten belini bükerken bir de komisyoncu çiftçinin karına göz dikiyor

****

KOMİSYON TUZAĞINA ÇÖZÜM

Eskiden kooperatifler vardı. Bilmem hatırlar mısınız? Şimdi sayısı giderek azalsa da kooperatifler komisyon tuzağı için bire bir çözümdür. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı acilen harekete geçerek çiftçilere kooperatif kurmaya teşvik etmelidir. Çiftçinin direk pazara girmesine olanak sağlamalıdır. Komisyoncu tuzağından bu şekilde kurtulabiliriz.

ENFLASYON HORTLADI

Tarımda kendine yetebilen ülkemiz domates, biber ve salatalıktan dolayı enflasyon kıskacına alındı. Ahmet amca Pazara gitmeye korkuyor. Domates 5 TL, yeşilbiberi görünce zaten boynu bükülüyor. Enflasyon hortlamış.

****

SONUÇ

Enflasyonu ithalatla kapatmaya çalışıyoruz. Komisyoncu çilesi için çözüm bulamıyoruz. Son 27 yılda 4 milyon hektarlık tarım alanı yok oldu. Çiftçi köyleri terk ediyor. Maliyetler bel büküyor. Tohumda dışarıya bağımlı haldeyiz. İsrail’den tohum ithali ile geçiyor ömrümüz. Yeni gelişmelere göre ise Fransızlar bu piyasayı ele geçirmeye çalışıyor.8 bin yıllık tarım topraklarında yaşıyoruz. Tarım ithalata dayalı hale geliyor. Yerli üretici bitiyor.

Cumhurbaşkanımızın Milli tarım projesini açıklarken ki sözlerini hatırlatmak istiyorum ‘’ Enflasyon hedeflerimize ulaşamamamızın en önemli sebebi gıda fiyatlarıdır. Enflasyon rakamları açıklandığı zaman, domates, biber bunlar söylendiği zaman gerçekten ağırıma gidiyor. Biz bu noktada domatesten, biberden dolayı enflasyonda olumsuz etkilenmememiz gerekir. Bunu rahatlıkla aşmamız gerekir. Bu topraklar, bu kadar verimli, bereketli olacak ve biz hala enflasyonda domates, biber, bunların fiyatından dolayı enflasyonda sıkıntı yaşayacağız. Olmaz. Bunu aşacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanımız olanların farkında birileri bizi tarımda tüketen bir topluma dönüştürmek istiyor. Avrupa’ya bağımlı hale getirmeye çalışıyor. Birileri eskiden tarım toplumu olmamızı isterken şimdi onu da bırakın diyor. Cumhurbaşkanımızın iyi niyetli konuşmalarını herhalde birileri dinlememiş. Kemal Dervişle süre gelen tarımı bitirme politikaları devam ediyor. Bu politikalar böyle giderse tarımda tüketen ithalatı sevindiren bir sisteme ‘’Merhaba’’ diyeceğiz.