Suyu Başımızdan Eksik Etmeyelim

Türk Gastroenteroloji Derneği, toplumsal farkındalık projeleri kapsamında “Farkında Ol, Geç Kalma!” sloganıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinde toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla “Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programları” gerçekleştiriyor. Sivas’ta yapılan toplantıda Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Ataseven reflüyü, nedenlerini, reflü hastalarının neler yapması gerektiğini anlattı.
Yaklaşık her 5 yetişkinden birinde görülen reflü, mide içeriğinin yemek borusuna efor harcamaksızın geri kaçması olarak tanımlanıyor ve bu durum hayat kalitesini önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Neler Yapmalıyız?
Yatak başını yükseltmek, yatmadan önceki 3 saat içinde yemekten kaçınmak, yemeklerin miktarını ve yağ içeriğini makul tutmak, kafein ve çikolata alımını azaltmak, sigarayı bırakmak, alkolün kesilmesi, sıkı giysiler giymekten kaçınmak, ideal kiloya gelmek gibi birtakım hayat tarzı değişiklikleri yapmak gerekiyor. Prof. Dr. Ataseven, “Mideyi tıka basa doldurmamak, daha az hacimli yemek yemek sadece reflüsü olanlar için değil herkes için önemli ve yararlı bir durumdur” diyor.

Ne Yememeliyim?
Prof. Dr. Ataseven, reflü hastalarının “ne yiyebilirim–içebilirim?” sorusundan çok “ne yememeli-ne içmemeliyim?” sorusunu kendisine sorması ve bunun cevabını bulması gerektiğini belirtiyor. Zira birisine dokunan yiyecek-içecek bir diğerine dokunmayabilir, birinin belirti ve bulgularını alevlendiren-şiddetlendiren yiyecek-içecek, bir diğerinde hiçbir etki yapmayabilir.
Bununla birlikte diyetle ilgili olarak genel uyarıları şöyle:
Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmeli. Yağdan zengin et ürünleri azaltılmalı, yağda kızartmak yerine fırınlama, haşlama ya da suda kaynatma yöntemleri seçilmeli ve yemekleri hazırlarken tam yağlı seçenekler yerine yağı azaltılmış olanlar tercih edilmeli. Az yağlı tüketilecek şekilde her türlü tahıl grubu ve her türlü pişmiş sebze tüketilebilir. Turunçgiller ve domates dışındaki meyvelerde bir sınırlama yok. Biber ve türevleri (karabiber, pul biber gibi) dışındaki baharatlar rahatsızlık vermiyorsa kullanılabilir. Çok miktarda şeker içeren ya da yoğun tatlı gıdalara bu hastaların özellikle dikkat etmesi gerekir.
Çikolata, alkollü içecekler, kafeinli içeceklerden (çay, kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi) uzak durulmalı. Bu hastaların sitrik asit içeren (portakal, greyfurt, domates suları ve limonata gibi) meyve sularına da dikkat etmeleri gerekiyor.
Asit fazlalığı ile seyreden rahatsızlığı (reflü hastalığı gibi) olanlarda en güzel içeceğin su olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ataseven, “Hem asitin seyreltilmesine neden olur, hem metabolizmayı hızlandırır hem de reflünün oluşturduğu şikayetler üzerine olumsuz etkisi yoktur” önerilerinde bulunuyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.