Sepsis Acımıyor

Dünyada her yıl 31 milyon 500 bin kişide sepsis geliştiği tahmin ediliyor. Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları, hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama yüzde 60 civarında seyrediyor. Her yıl sepsis gelişen hastaların 5.5-8 milyonunun hayatını kaybettiği düşünülüyor.
ABD’de her yıl 1 milyon 670 bin kişide sepsis gelişiyor ve bu hastaların 258 bini hayatını kaybediyor. İngiltere’de her yıl 150 bin ile 260 bin kadar sepsis vakası görülüyor. Sepsis akciğer kanseri-prostat kanseri-meme kanseri-AIDS toplamından daha fazla kişide görülüyor. Hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin sepsisle ilişkili olduğu gösteriliyor.
Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle ülkemizdeki tüm sağlık personeline yönelik bir eğitim kampanyası başlıyor. Bu kampanyada sepsis farkındalığı, tanısı, acil tedavisi ve ileri tedavisiyle ilgili güncel bilgileri içeren eğitim verilecek. Sepsis Eğitim Paketi, 2017-2018 Eğitim Kampanyası Tanıtım Sunumu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Buna göre, 13 Eylül 2017 Dünya Sepsis Günü’nde, aynı anda ülkemizin değişik şehirlerindeki 100’den fazla hastanede Sepsis Eğitimi başlatıldı.
Sepsis, vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyon olarak tanımlanıyor. Enfeksiyonlar sepsise neden oluyor. Sepsise en sık neden olan enfeksiyonlar akciğer (zatürre), idrar yolu, karın, cilt, barsak enfeksiyonları olarak sıralanıyor.

Kronik Hastalarda Risk Yüksek

Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, 1 yaşından daha küçük kişiler, şeker hastalığı, AIDS, kanser, böbrek veya karaciğer hastalığı, ciddi yanık, fiziksel travma gibi hastalıkları olanlar yüksek risk grubunda yer alıyor.
Kronik hastalığı olanların enfeksiyon risklerini azaltmak için neler yapmaları gerektiğini doktorlarından öğrenmeleri gerekiyor. Örneğin şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin kontrol edilmesi gibi.
Sepsise ne kadar erken tanı konulur ve ne kadar erken tedavi başlanabilirse kurtulma ve özellikle sekelsiz kurtulma şansı o kadar yüksek oluyor.

Sepsis Gelişimi Nasıl Önlenir?

Sepsise yol açabilecek grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için gereken sıklıklarla ve gereken kişilerde aşılanma yapılması gerekiyor. Enfeksiyonların gelişmesine engel olmak için, sıyrık ve yaraların temizlenmesi, hijyenik tedbirlerin sürdürülmesi çok önemli. Örneğin sağlıklı ve temiz su temini, el yıkama vb.
Maalesef sepsisin halk tarafından bilinirliği çok düşük görünüyor. Sepsis tabirini duymuş olanlar: Almanya’da yüzde 49, ABD’de yüzde 44, İngiltere’de yüzde 40, Kanada’da yüzde 29, İsveç’te yüzde 21, Brezilya’da yüzde 7, Ankara’da ise bu oran yüzde 11’de kalıyor.
Sağlıkla kalın.