Aile yakınları, Alabama Üniversitesi (UAB) dahil olmak üzere bazı kurumların organ hırsızlığı yaptığını iddia ediyor.

Davalara göre, Alabama Ceza İnfaz Kurumu ve Birmingham Alabama Üniversitesi, organları izinsiz alınıp saklanan beş mahkumun ailesi tarafından suçlandı. Mahkum ailelerinin avukatı, ölen mahkumların organlarının izinsiz olarak alındığını ve eğitim amaçlı kullanıldığını iddia etti.

Hapishane Standartları Uzmanı Lauren Brinkley-Rubinstein, cezaevlerinde organ alımıyla ilgili yönetimin olmadığını ve durumu "vahşi batı" olarak tanımladı. Eyaletteki hapishanelerde sağlık ve ölüm konularındaki belirsizliklere de dikkat çekti.

UAB ve Ceza İnfaz Kurumu arasındaki anlaşmaya göre, mahkumlar öldüğünde mahkum yakınlarına sormadan sadece Ceza İnfaz Kurumu Müdürü'nden izin alınarak otopsi yapılabilir ve organlar kullanılabilir.

Mahkum yakınları tarafından açılan dava dosyalarından birinde, UAB'nin ilgili bölümünün, 2006'dan 2015'e kadar gelirinin yüzde 23'ünü infaz kurumlarında yapılan otopsilerden elde ettiği ve Ceza İnfaz Dairesinin UAB'ye otopsi başına 2.200 dolar ve toksikoloji testi başına 100 dolar ödediği bilgisi yer alıyor.

2023'te Alabama hapishanelerinde rekor sayıda ölüm (325) bildirilirken, eyaletteki hapishanelerdeki cinayet oranının ulusal ortalamanın 7 katı olduğu kaydedildi. Toplamda 26 binden fazla mahkumun bulunduğu Alabama hapishaneleri hakkında şiddet ve cinsel istismarı önlemekte başarısız olmaları nedeniyle ABD Adalet Bakanlığı tarafından da soruşturma yürütülüyor.

Kaynak: AA