Beni sosyal medyadan takip edenler bilir. Türk tarihiyle alakalı,  tarihi filmleri bulup, ortaya çıkartmaya çalışıyorum. NATO film arşivinde Türkiye’ye ait  kayıtları incelerken 1964 yılında çekilmiş  bir filme  rastladım.

Beni sosyal medyadan takip edenler bilir. Türk tarihiyle alakalı, tarihi filmleri bulup, ortaya çıkartmaya çalışıyorum. NATO film arşivinde Türkiye'ye ait kayıtları incelerken 1964 yılında çekilmiş bir filme rastladım. 2 bölümden oluşan daha çok askeri ağırlıklı, arada umumi insan ve şehir manzaraları olan nefis bir belgesel. Belgeselde ilginç bir görüntüye rastladım. Yaşlı bir kadın hoca kız ve erkek öğrencilere bale dersi veriyor.

Tabi kadın hocayı tanımıyorum.41 yaşındayım ne baleden, ne operadan, anlamam sevmem de. Kendi kızımın yada oğlumun bale ile uğraşmasını istemem. Yarı çıplak insanların bir birini kucaklayıp, altından girip üstünden çıkmaları, orasını burasını mıncıklaması bana göre hoş bir şey değil. Allah Allah dedim neden NATO bu görüntüleri askeri bir belgesele koymuş.Öyle ya balenin ne alakası var Natoile. Bilen bir arkadaşımdan kadın hocanın kim olduğu konusunda yardım istedim. Meğer ne kadar cahil birisiymişim.

Kadın Hoca dünyaca meşhur ünlü tanınmış biriymiş. Aslen İrlanda lı,İngiltere vatandaşı 1898 yılında doğmuş.Bize ne bu kadından sadete gel der gibi diyorsunuz .Biraz bahsedelim ben bir konuyu seçtiysem bir sebebi mutlaka vardır.6 Haziran 1898 tarihinde İrlanda da doğdu.Asıl ismi Edrıs Stannus dur. 8 yaşındayken dans etmeye merak saldı .Ve dans etmeye başladı.13 Yaşında bale derslerine başladı.Zamanın ünlü hocalarından dersler aldı.İngiltere Kraliyet opera ve bale kurumunun kurucusu oldu. Sanatçı, 1935'te doktor Arthur Connell ile evlendi. Evlilikleri 1986'da doctor Connell'in ölümüne kadar sürdü. Çiftin maalesef hiç çocuğu olmadı. Hayatı boyunca İngiltere ve değişik ülkelerde çok sayıda ödül aldı. 1 Ocak 1947'de Britanya İmparatorluğu Komutan Nişanı (Commander, CBE) ile onurlandırıldı. 1951'de Büyük Şövalye Nişanı (Dame Grand Cross, GBE) ile tekrar onurlandırılmış ve 'Dame' unvanını elde etmiştir.

Dünyaca meşhur bale hocası Ninette De Valois 1947 yılında Milli eğitim bakanlığının daveti üzerine Türkiye ye geldi. Amacı buradaki çocuklara bale öğretmekti.Önce İstanbul da görev yaptı.Yeşilköy de yatılı bir ilkokulda eğitim verdi. Anadolu'nun. Çeşitli vilayetlerinden topladığı baleye yatkın, yetenekli gördüğü 25 öğrenciyle ilk eğitime başladı. 2 yıl burada görev yaptıktan sonra Ankara ya gitti. Devlet konservatuarına bale bölümünü kurdu.Türkiye de talebeleri ona hep madam diye hitap ettiler.Bu lakap adeta üzerine yapıştı.Çok sayıda talebe yetiştirdi.Bazılarının isimlerini verelim . Engin Akaoğlu, Güloya Gürelli Auroba, Kaya İlhan, Tenasüp Onat, Yüksel Çapanoğlu, Hüsnü Sunal, Evinç Sunal, Ayla Ünal, Ferit Akın, Gülen Tekebaş, Meriç Sümen, Tanju Tüzer, Binay Berkan, Cantürk Sakarya, GeyvanMcMillen, Jale Kazbek, Neyran Fişek, Suna Uğur, İnci Kurşunlu, Rengin Taş, Suna Şenel, Oğuz Özlem, Duygu Aykal, Oytun Turfanda, Özkan Arslan , MehmetBalkan.Pekçoktalabesini İngiltere ye gitmesine vesile oldu .Burs çıkarttı hatta kalacak yeri olmayan talabelerini evine aldı.Türkiye deki hizmetlerinden dolayı dönemin cumhurbaşkanı ve kültür bakanından çeşitli ödüller ve nişanlar aldı.İngiltere de kaldığı süre içinde Türkiye'yi hep özleyen biri oldu .Senede 3 hafta gelirim dedi ama yetmiyor .Tüm vilayetlerini gezmek istedim demiş .İstanbul'daki camilerin hastasıymış .Fırsat buldukça gezermiş.

DameNinette de Valois, Londra, İngiltere 8 Mart 2001 tarihinde 102 yaşında hayatını kaybetti. Cesedi gömülmedi. Muhtemelen vasiyeti gereği yakıldı. BBC Türkçe radyosuna 2 sefer röportaj vermiştir. Röportaj YouTube'da var. Merak edenler dinleyebilirler.

Kitapları :

1937 - InvitationtotheBallet / Baleye Davet

1957 - ComeDanceWith Me / Gel Dans Edelim

Eserleri:

Job (Eyüp) (1931)

Bar auxFolies-Bergère (1934)

TheRake'sProgress (1935)

As YouLikeIt (1936)

Checkmate (1937)

EveryGoose Can

TheGodsGo A-Begging

Barabau

TheProspectBefore Us (1940)

Keloğlan (1950)

Çeşmebaşı (1965)

Sinfonietta (1966)

Bizim kültürümüzde olmayan baleyi ömrü boyunca uğraşıp, talebe yetiştirdiği için kadına hayran oldum. Neden mi çünkü sıfırdan başlamış. Ne inat ,ne hırs varmış kadında .Bir işe sıfırdan başlayıp zirveye ulaşmak çok zordur.Kadın bunu başarmış.Şimdi gelelim bizim ülkemize .

Neden bizim ülkemizde dünyaca meşhur mimarlar çıkmaz?

Neden bizim ülkemizde dünyaca meşhur doktorlar, cerrahlar çıkmaz?

Neden ülkemizde üniversiteler dünya ortalamasında çok gerideler?

Neden ülkemiz bilim insanı çıkartamıyor?

Neden fen bilimleri Fizik, kimya biyoloji, nano teknoloji ,havacılık ,eczacılık,tıp,astronomi ve uzay bilimleri gibi konu başlıkları öğrencilere teşvik edilmez.

Neden üniversite giriş sınavlarda binlerce öğrenci sıfır çeker.

Çocuklar neden yeteneklerine göre yönlendirilmiyor?

İslamiyet bilimi öğrenip, öğretmeyi emrettiği halde neden geri gidiyoruz ?

İslamiyet dünyayı terk edin bir Hrıstiyan ruhbanı gibi yaşayın mı diyor.

Üretici olmak varken, neden tüketici olmak teşvik edilir.

İslamiyet dünyayı emperyalistlere, işbirlikçilerine, sömürgecilere terk edin mi diyor ?

Halbuki peygamber 2 günü eşit geçen ziyandadır der.

Ne diyor atalarımız çalışan demir paslanmaz.

Son 17 yılda kaç tane milli eğitim bakanı gelip geçti .Her seferinde sistem değişecek dediler .17 yılda geldiğimiz nokta bu.Acaba bu bakanlar Ninette De Valois in hayatını hiç okumuşlar mı ? .Dünyada, ibretle bakılan her şeyde insana bir nasihat vardır.Gençlerde tembellik var .Çalışmıyorlar.Okuma oranı çok düşük.Yüz binlerce liraya yapılan saçma sapan dizilerle millet uyutuluyor.Çocuklarda ve gençlerde sorgulama ,soru sorma ,düşünme ,problem çözme ,sürekli iyileştirme .öneri verme gibi özellikler yok olmak üzere .Öğrenciler kötü öğretmenler çok mu iyi .Salla başı al maaşı öğretmenler türedi .Öğrenciye hiçbir şey vermeyen ,hayatı anlatmayan ,öğretmeyen.Ezberci öğretmenlerden ne fayda gelir öğrenciye.Devlet okullarının başarı grafiklerini inceleyin başka bir şey demiyorum.Umarım ülkemizde eğitim sistemi düzelir diyeceğim .Ama düzelen bir şey yok ki..

Sevgili öğretmenler Ninette D eValois in hayatını okuyun onun gibi hırsla, azimle çalışın .

Çünkü yeni nesil sizin eseriniz olacaktır…

Ninette De Valois Türkiye de . 1964 Yılında Natonun çektiği Türkiye belgeselinden bir kare .Konservatuarda talebe yetiştiriken.Film çekildiğinde Valois 66 yaşındaydı.Ama sahnede bir ceylan gibi koşuyor.Öğrencilere nasıl iyi bale yapılır canlı gösteriyordu.