SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

1921 Yılında Fransa ile yapılan anlaşma dahilinde Anadolu ya 130 km mesafede Suriye Caber kalesi eteğinde Süleyman Şah türbesi ve etrafındaki 8000 metrekare civarındaki toprak parçası ,hükümetin talebiyle Türkiye ye verildi.Bir türbe binası ,bir karakol binası ve birkaç müşteminat binasından oluşan bir yerdi.2.Abdülhamit dönemi Türbeye 49 bin kuruş para harcanarak restore edilmişti.Türbe yanına bir su kuyusu ,Ambar ,Karakol ,askerlerin kalacağı yatakhane yapıldı.Kompleks yapıldıktan sonra burada sürekli bir türbedar ve askeri birlik bırakıldı.Türbe ve karakol binası zamanla bakımsızlıktan harap düştü.

  1. Dünya savaşı sonrası Suriye toprakları, 2. Dünya savaşı başlarına kadar Fransa sömürgesi olmuştu.1921 yılında Fransa ile yapılan anlaşmanın 9. Maddesi gereği mezarların olduğu 8000 metrekarelik alan Türkiye toprağı olarak tescil edildi.1936 yılında Bayındırlık bakanlığı türbe ve karakol binalarının restorasyonu için 6406 lira 51 kuruş bütçe çıkardı. Krokiler çizildi harap binalar tekrar yapıldı.1973 e kadar burada sürekli 2 manga kadar asker bulunduruldu.1973 yılında Suriye hükümeti Fırat üzerine yeni bir baraj yapacağını bildirmesi ve türbenin su altında kalacağı iddaları üzerine türbe ve diğer binalar Türkiye ye daha yakın başka bir alana taşınması gündeme geldi.Türkiye ye 35 km mesafede yeni türbe ve karakol binası için yer tespiti yapıldı.Mezarlardan çıkartılan kemikler eski diyanet işleri başkanlarından Dr Tayyar Altıkulaç tarafından ayrı ayrı torbalara konularak tabuta yerleştirildi.Kemikler dini törenle Karakozak ta defnedildi .Buraya sonradan türbe ve karakol binaları inşa edildi.Dr Altıkulaç anılarını yazdığı Zorlukları Aşarken isimli eserinde ilk türbeye girerken sanduka altında , bir mahzene , kaldırılan bir kapakla, girdiği ve mezar odasında 3 ahşap tabut içinde kemikleri gördüğünü .Tabutların çürümüş olduğunu ama kemiklerin durumlarının iyi durumda olduğunu anlatıyor.Bir erin yardımıyla kemikleri ayrı ayrı torbalara doldurup mezar odasından çıktık diyor.3 torbadaki kemikler Karakozak ta askerlerle beraber kılınan cenaze namazıyla toprağa veriliyor.Cenaze namazını Tayyar Hoca kıldırıyor.

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR

Süleyman Şah Ertuğrul Gazi nin babası değildir.Ama bu onu n önemsiz biri olduğu anlamına gelmez .Osmanlı devleti bu alanı sürekli koruyup kollamıştır.Sahip çıkmıştır.

Süleyman Şah, Anadolu’yu fetheden Selçuklu hükümdarı Alparslan’ın yüksek rütbeli kumandanlarındandı. Malazgirt savaşından sonra Anadolu’nun fethini tamamlamakla görevlendirilenlerin arasında o da vardı ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucularından oldu. Sonra eski silâh arkadaşlarıyla güç kavgasına girdi, 1086’nın 5 Haziran’ında Artuk ve Tutuş ismindeki diğer Selçuklu beyleri ile Halep yakınlarında savaşa tutuştu, yenildi ve savaş meydanında öldü. Eski silâh arkadaşları, Süleyman Şah için büyük bir cenaze merasimi yaptılar. Cenaze namazını Süleyman Şah’ı mağlûp eden Tutuş kıldırdı ve Süleyman Şah, Fırat vadisinin sol sahilinde yeralan, bugün Rakka ile Meskene arasında kalan Caber Kalesi’nin eteklerine defnedildi.

Veliaht şehzade Abdülmecit Efendi 18 ekim 1921 de Ankara ya Büyük millet meclisi başkanına yolladığı mektubunda, yurdumuz dışındaki tek toprağımız Süleyman Şah türbesinin anlaşma ile alınmasından dolayı memnuniyetini bildiren ve meclise teşekkür eden bir mektup yollamıştı.

2015 şubat ayında bölgede işit ve ypg terör unsurları Süleyman Şah karakolumuzu tehdit etmeye başladı.Hükümetin aldığı kararla karakolun boşaltılıp Türkiye sınırına daha yakın bir konuma taşınmasına karar verildi.21 şubat gecesi saat 21.00 sularında operasyon başladı.Askeri güçler ikiye ayrıldı.1. grup türbe ve karakolun taşınacağı Eşme bölgesini kontrol altına aldı.2. grup türbe ve karakolda görevli askerlerimizi , kutsal emanetleri ,türbede bulunan 3 kişiye ait kemiklerin Eşme ye taşınması görevini aldılar.Anadolu ya 35 km lik mesafeli hattı kateden birliklerimiz önce burdaki askerlerimizi tahliye ettiler. Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personel katıldı. 04.45'te türbedeki 38 asker , beraberlerindeki naaşlar ile kutsal eşyaların nakli tamamlandı.Naaşlar nakledilmeden önce türbede dini bir tören yapıldı.Nakil işleminin ardından karakol patlayıcılarla imha edildi. 06.03'te sadece Eşme'deki yeni türbeyi korumak için kalanlar dışında tüm askerler geri döndü. Operasyon sırasında meydana gelen kazada sonucu karakolda görev yapan 1 asker şehit oldu.Hava kuvvetleri unsurları hazır bekledi ancak operasyona katılmadı.Operasyon sırasında İha'larla da kar unsurlarına destek verildi.

Saat 07.00 sularında Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bazı zırhlı araçlar Suruç tarafına yöneldi. Bu araçların üzerlerinde Ş-10 ve Ş-11 gibi numaralar yazıyordu. Söz konusu araçların plakalarının ilk numaralar dışında büyük bölümü bantla kapatılmıştı. Bu araçların operasyona katıldığı belirtiliyor. Bu araçlardan kısa bir süre sonra ise bir otobüs konvoyu Mürşitpınar tarafına doğru hareket etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ''Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah'ın kabriyle birlikte, Suriye'de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır" denildi.

Türkiye cumhuriyeti hükümeti daha evvel Suriye hükümetine bir nota vererek Süleyman Şah türbesinin taşınacağını bildirmişti.Yaklaşık 4 senedir Eşme de yapılan türbe ve karakol binası kullanılmaktadır.Türbenin Suriye de tekrar istikrara kavuştuktan sonra eski yerine taşınacağı idda ediliyor bekleyip göreceğiz inşallah …

Karakozak bölgesindeki 2. Türbe binası .Burası operasyon sonrası boşaltıldıktan sonra patlayıcılarla uçurularak imha edildi.

Türbe içinde sandukalar.

1974 yılında Tayyar Altıkulaç Hoca ve askeri heyet Caber kalesi yakınındaki türbede yatanların kemiklerini 2. Türbe yeri Karakozak a getirirken.

Nafia vekaleti yapı işleri umum müdürlüğünün çizdirdiği 1936 da bayındırlık dergisinde yayınlanan türbe ve karakol krokileri.Şahsi arşivimden.

1930 lu yıllarda yaptırılmış ilk karakol ve türbe binası.

1936 da çizilmiş bir başka kroki .Şahsi arşivimden.

.

1936 da çizilmiş başka bir kroki .Şahsi arşivimden