SIRADIŞI BİR ARABİSTAN KRALI FAYSAL BİN ABDÜLAZİZ

Suudi Arabistan ın kralları hep Amerikancı oldukları için İslam toplumu tarafından pek sevilmezler .Sevmeyenlere hak vermemekte elde değil çünkü haklılar .Nerede bir zulüm varsa mazlumun yanında olacağına zalimin yanında olan bir bakış açıları var .Suudi Arabistan kralları içinde öyle bir kral varki onun diğer krallardan farklı tutuyor .Bu kral Faysal Bin Abdülaziz dir .

1906 yılında Riyat ta doğdu .Devlet kademesinde pekçok önemli görevler yaptı . 1964 kasım ayında abisi Suud bin Abdulaziz El Suud un 62 yaşında tahttı bırakmasıya yeni kral oldu . 2 Kasım 1964 - 25 Mart 1975 tarihleri arasında Krallık yaptı . yaklaşık 10 yıllık saltanatı döneminde Batılı ülkelerin hedefi haline geldi .İlk icraatlarından biri Kraliyet çocuklarının Amerika yada Avrupa da okumalarını yasaklamak oldu .Çocuklar kendi ülkelerinde okusunlar demiştir .Önceki kral döneminde kurulan televizyon kanalına iyileştirmeler yaptı 1966 da yayın ülkenin her yerine ulaştı .Daha prensken köleliği kaldırma çalışmaları yaptırdı kralliğı döneminde köleliği kesin olarak kaldırdı .Krallık yaptığı dönemde kendisini İslami bir lider olarak gösterdi .1969 da kurulan İslam işbirliği teşkilatının kurucularından biridir .Aralarında Türkiye de olan pekçok islam ülkesini ziyaret etti .1967 Arap İsrail savaşında Arap ittifakını destekledi . 1969 da Kudus te Mescidi Aksa yı fanatik bir Yahudi yakınca bu olaydan çok etkilendi .Televizyonda bir konuşma yaptı konuşma metni şöyledir .

“Kardeşlerim! Neden bekliyoruz? Dünyanın vicdana gelmesini mi bekliyoruz? Nerededir ki dünyanın vicdanı? Mukaddes Kudüs’ü Şerif sizi çağırıyor. Kendisini kurtarmanızı bekliyor. Neden korkuyoruz? Ölümden mi korkuyoruz?

Allah yolunda cihad ederek ölmekten şerefli ve daha faziletli ölüm var mı? Ey kardeşlerim, bizim istediğimiz İslam Milliyeti ve İslami uyanıştır. Milliyetçilik, ırkçılık veya bloklaşma değildir arzumuz. Çağrımız İslami çağrıdır. Allah yolunda cihad etmeyedir çağrımız.

Dinimiz, inancımız, mukaddesatımız ve harimi İslâm içindir çağrımız. Ne zaman ki hatırlasam Haremi Şerifimiz (Kudüs) ve mukaddesatımız işgal ve tecavüz altındadır ve aşağılanmaktadır ve orada günahla Allah’a isyan ve ahlaki çöküntüler sergilenmektedir; işte o zaman Allah’a halisane yalvarıyorum, eğer bana cihad etmek ve mukaddes topraklarımızı kurtarmak nasip olmayacaksa, beni bu dünyada bir an bile yaşatma.”

Bu konuşma yapıldıktan 4 sene sonra 6 ekim 1973 te Mısır ve Suriye orduları İsrail e saldırdılar . Yom Kippur ismi verilen bu savaşı Gene İsrail kazandı sebebi ise arkasında onu destekleyen Amerika ve Avrupa ülkeleri olduğu içindi .Arap ittifakı bu sefer elindeki en büyük kozu oynadılar .Avrupa ve Amerika ya petrol sevkiyatı durduruldu .Kısa sürede tüm dünyada petrol ve enerji krizi baş gösterdi .

O dönem Time dergisi Kral Faysal ı yılın adamı seçip dergiye resmini kapak yaptı .Amerikan dışişleri bakanı Henry Kissinger petrol krizini görüşmek için Suudi Arabistan a geldi .Görüşmeler çokgergin geçiyordu .Kissinger ortamı biraz yumuşatmak için espiri yapmak istedi .Krala şöyle seslendi

Uçağımın yakıtı bitti .uçağımın deposunu doldurmak için emir verseniz uluslararası fiyattan ücretini vermeye hazırız .

Espiri ortamı yumuşatmaya yetmemişti .Kral dediki ben yaşlı bir adamım .Ölmeden önceki tek dileğim Mescidi Aksa da 2 rekat namaz kılmaktır . Bu konuda bana yardımcı olabilirmisin?

Kral Kisinger e İsrail e destek olmaktan vazgeçerseniz petrol ambargosunu durdururum demiş .

Yahudi asıllı Kissinger ise şöyle demişti . Petrol kuyularınızı bombalarız

Kral şu unutulmayacak cevabı vermişti .

Tabiki petrol kuyularını bombalayabilirsiniz .Ancak unutmayınki biz ve atalarımız hurma ve deve sütüyle yaşıyorduk .Yine öyle yaşayabiliriz .Ama siz petrolsüz yaşayamassınız …

Ünlü Ortadoğu uzmanı Fransız yazar Thierry Meyssan kralın batıya ambargo hareketinin intihar olduğunu yazmıştır .

25 mart 1975 te Kral sarayda yapılan halk gününde 68 yaşında suikastle öldürüldü .Cinayeti işleyen kralın yeğeni Faysal bin Musad tı .Amerika dan yeni gelen bu yeğenin kralı neden öldürdüğü konusunda bir açıklama yok .Ama oklar Amerika yı gösteriyor .Yapılan yargılama sonucu mahkeme tarafından idam cezası verildi .18 Haziran günü katil Riyat ta idam edildi .Amerika bu suikastle petrol üreticisi tüm emirliklere mesaj vermişti aslında. Benim çizgimden ayrılırsanız sizi en güvendiğiniz sarayınızda dahi öldürürüm. Faysal dan sonra gelen tüm Suud kralları ve Ortadoğudaki tüm küçük emirlikler Amerikan uydusu olmaya devam ettiler …

Kral Faysal ın mezarı Başkent Riyat ta Al oud mezarlığındadır .Ailesi kral öldükten sonra Faysal vakfını kurup hayır işleri yapılmasını sağladılar .Kral Faysal 1966 yılında Türkiye yi ziyaret etmiştir .Havaalanında bizzat cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından karşılanmıştır .Ziyaret siyah beyaz filme alınmış günümüze ulaşmıştır . Kralın Avrupa ve Amerika da gerçekleştirdiği ziyaretlerin hepsi renkli ve siyah beyaz filmlere çekilmiş restore edilip günümüze ulaşmıştır .

Kral Faysal 1966 Türkiye ziyareti Filminden bir kare .Havalalanında onu karşılayan Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile yanyana .

Kral Faysal Filistin müftüsü El Hüseyin ile beraber

Mısır devlet başkanı Cemal Abdülnasır Kral Faysal ve Yaser Arafat eylül 1970

Kral Faysal ve Amerikalı Müslüman lider Malkom X 1964

13 şubat 1962 Amerikan başkanı Kennedy ve Suud kralı Faysal yanyana . İki liderde suikastle öldürüldü .

Kraliçe Elizabeth ve Kral Faysal 16 mayıs 1967 Londra