S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TÜRKİYE’YE GELMELİ Mİ?

Osmanlı devleti son dönemlerinde Avrupa'dan geri kaldığını, geç de olsa anlamış. Hızlıca bir yenileme hareketiyle batıyı yakalamaya çalışmıştı. Avrupa da orduların arkasında onları destekleyen üreten fabrikalar vardı .Bizdeki sanayi atılımları ise çok azdı.Fatih döneminde kendi topunu üreten ,kendi donanmasını kendi üreten bir devletken ,son dönem savaş gemilerimizi İngiltere ,Almanya ,Amerika gibi dönemin süper güçleri ülkelerden tedarik etmiştik.1. Dünya savaşında kullandığımız piyade tüfeği Almanya üretimi Mauser di .Çanakkale de tabyalarda kullanılan toplar Almanya üretimi Krupp marka toplardı.O dönemde dışa bağımlıydık.Şimdide dışa bağımlıyız.Az miktarda yapılan yerli savunma sanayi çalışmaları var .Ama bunlar batılıların yaptığı çalışmaların yanında çok küçük kalıyor.Osmanlı devletinin yıkılmasıyla Cumhuriyet dönemindede defalarca dışardan uçak , tank, füze, gemi alındı.1946 dan itibaren ordumuza çoğunlukla Amerika nın sattığı yada hibe ettiği çoğu zaman demode ve eski silahlar, tecizatlar verildi.70 senedir Amerika dan silah alıyoruz.İlk defa Rusya dan gelişmiş bir teknolojiyi almak için hamle yaptık.

Ak parti hükümetinin pekçok iç ve dış politikasını beğenmesemde ülke hava sahasını korumak için Rusya dan S 400 füze sistemini alma projesini destekliyorum .

Çok geç kalmış bir proje .Avrupa birliği üyesi 4 Nato ülkesinde Rusya yapımı S 200 ve S 300 füze savunma sistemi bulunuyor. Bu ülkeler ; Romanya ,Bulgaristan,Yunanistan,Almanya. Ayrıca Güney Kıbrıs Rum kesimindede S 300 hava savunma sistemi bulunuyor.9 Milyon nüfuslu İsrail in biledemir kubbe isimli hava savunma sistemi var.

Avrupalı komşularımızdan Yunanistan'da Nato sistemlerine entegre ABD yapımı Patriot ve Rus malı S-300, Bulgaristan'da ise S-300 var. Suriye'de de yine S-300 hava savunma sisteminin konuşlandırıldığı ve Azerbaycan ile İran'ın S-300 aldığı biliniyor. Etrafımız bu dönem ateş çemberiyle çevriliyken bu sistemi kurmaya karşı çıkanlar kimse kusura bakmasın ahmaktır. Ülkemizin yüzölçümü 780bin km kare Füzelerin yaklaşık menzili 400 km .Edirne den Kars a Sinop tan Hatay a kadar 350 şer km lik paftalar halinde rampalar yerleştirilip sabitlenmeli.

S 400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİLER

Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.

Bu nedenle mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor.

Testlerine 1999 sonunda başlanan sistem 2007 yılında faaliyete alındı.

Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.

Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip.

Sistemin içinde yer alan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı da yaklaşık 50 santimetre. Ayrıca 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

Papaz krizinde olduğu gibi ,Amerika ya diklenip, sonra papazı Amerika ya teslim ettiğimiz gibi olmaz inşallah .Füze rampalarının tam teslim tarihi hala belirsiz.En son 24 nisanda yapılan açıklamaya göre teslimat 2019 temmuz ayında başlayacak . Rusya'nın devlet savuma sanayi şirketi Rosoboronexport Başkanı Aleksandr Miheyev, S-400'lerin teslimatının Temmuz'da başlayacağını duyurarak, talep edilmesi dahilinde F-35'lerin yerine tedarik edilecek alternatif savaş uçaklarını konuşmaya hazır olduklarını belirtti.

Rus basınına konuşan Miheyev, S-400 hava savunma füze sistemlerinin sevkiyatının Temmuz ayında başlayacağını belirterek, S-400 üretiminin Türkiye'de kısmen yerelleştirilmesiyle ilgili de Rusya ve Türkiye'nin mutabakat sağladığını vurguladı.

2017 yılında dönemin Milli savunma bakanı sayın Nurettin Canikli nin yaptığı açıklamaya göre Rusya dan alınacak ürünlerin parasının peşin olarak ödendiğini açıklamıştı. Canikli, Türkiye'nin 2.5 milyar dolar karşılığında, 2 sistem, 4 adet batarya aldığını açıkladı.Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaporayı verdik” sözleriyle durumu onayladı.Alınan 4 batarya Türkiye gibi büyük bir ülkeye yetermi acaba .Bir diğer soru işaretide Füzelerin kodları bize verilecekkmi yoksa kontrol Rusya damı olacak.Öyleya ülke bizim ülkemiz kontrol neden yabancıda olsun.

Türkiye ye maliyeti 2.5 milyar dolara malolması beklenen bu ulusal projenin biran önce hayata geçmesini bekliyoruz.Bu kadar tehlikeli bir bölgenin hava sahasınıda korumak lazım.Amerika ve Avrupalı sözde müttefiklerimizin kudurmuş köpek gibi bu projeye karşı çıkması boşuna değil.Ortadoguda etliye sütlüye karışmayan etkisiz boyun eğen bir ülke yok artık......

Sayın Hakan Kılıç ın sosyal medya Twitter de paylaştığı etrafımızdaki füze rampaları ve menzilleri tablosu .Tehlikenin ne derece yüksek olduğunu tablo bize anlatıyor.

Rusya nın ürettiği S 400 füze bataryalarından bir görünüm.