Ne Okumalı?

Bir önceki yazımızda sevdiğimizden okuyalım dedik. Geliştirecek şeyler de okumalıyız. Bir de keşif için okumalıyız.

Sevdiğimiz şeyleri okumak en doğal hakkımız ve okuma yetkinliklerimizin gelişmesi için önemli bir yaklaşım. Ama sadece okuma yetkinliklerimizi değil, kendimizi de geliştirmemiz iyi olacaktır. O zaman gelişim ve keşif için de okumalıyız.

Gelişim için okumak, biraz bildiğimiz, hedeflediğimiz alanlarda okumak demektir. Oysa bize çok uyacak ve çok seveceğimiz bir alandan haberdar bile olmama olasılığımız var. O zaman keşif için de okumalıyız. Yani bize uzak olan alanlarla ilgili de neymiş diye fikir oluşturacak şeyler okumak yararlı olur.

Ne tür okumalar önerebiliriz?

İlginizi çeken bilim alanlarında popüler bilim kitapları okumak çok keyifli olabilir. Dünyayı, insanı, geleceği anlamak için bilim üzerinden ilerlemek çok önemli.

Roman okumak her zaman çok güzeldir. O kadar farklı konular üzerine romanlar var ki, ilginizi çeken alt roman türleri illa ki olacaktır. Roman okumak insanları daha iyi anlamayı, hayal gücümüzü zenginleştirmeyi, sıkılmadan yeni dünyalar hayal edebilmeyi, farklı kültürlerden olan insanlara yönelik algı geliştirmeyi ve daha pek çok şeyi sağlar.

Anı, biyografi tarzı kitapların güzel yazılmış olanları romandan bile keyifli ve çok daha yararlı olabilir.

Dininiz ve inançlarınıza ilişkin biraz geniş okumalar yapmak da önemlidir. İnandığımızı düşündüğümüz şeyleri çoğu zaman doğru düzgün bilmiyoruz bile. Bunları okumak, üzerine düşünmek yararlı olacaktır.

İşinizle ilgili ve işinizin geleceğinin kararması durumunda alternatif olarak çalışabileceğiniz alanlarla ilgili sürekli okumalısınız zaten.

Kendinizi, psikolojinizi, beyninizi, düşünme şeklinizi vb daha iyi anlamanızı sağlayacak her türlü kitap da çok yararlıdır.

Biraz kendi sevdiklerimden yazmış oldum sanırım. Başka pek çok alanlarda da kitaplar var. Kendinize bir şans tanıyın: Sizi gerçek anlamda zenginleştirecek kitaplar okumaya başlayın. Ayda bir kitap her takvime sığar. Neden olmasın?