Amerikan tarihinde en ilginç başkanlardan  biri  Richard Nixondur.Başkan aslen Kaliforniya lıdır.Hukuk eğitimi aldı.Avukatlık yaptığı dönemde Cumhuriyetçilere katılıp temsilciler meclisinde 1947 yılında Californiya temsilcisi oldu.

Amerikan tarihinde en ilginç başkanlardan biri Richard Nixondur.Başkan aslen Kaliforniya lıdır.Hukuk eğitimi aldı.Avukatlık yaptığı dönemde Cumhuriyetçilere katılıp temsilciler meclisinde 1947 yılında Californiya temsilcisi oldu.

1953-1961 yılları arasında 2 dönem başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur.1964-1974 yılları arasındada 2 dönem başkanlık yapmıştır.Amerikanın 37. başkanıdır.

Başkanlığı döneminde Vietnam savaşıyla boğuştu ve savaşı bitirdi.Sovyetler birliğini ilk defa ziyaret etti.Çin e gitti .Pekin de Mao ile görüştü.Türkiyeyi afyon ekmemesi ve Kıbrıs a harekat yapmaması konusunda sürekli baskı altında tuttu.Watergate skandalı sonrası İstifa edip görevinden kendi isteğiyle ayrılan tek başkandır.Yargılanmadı ceza almadı.Sonra gelen başkan yardımcısı onu affetti.Olay kapanarak örtbast edildi.

Washington Post gazetesi Watergate skandalını 19 haziran 1972'de gün ışığına çıkarmıştı. Gazetenin muhabirleri BobWoodward ve Carl Bernstein, Abd başkanı cumhuriyetçi Richard Nixon'ın 1972 seçimlerindeki Demokrat parti'den rakibi George Mcgovern'in seçim kampanyasını yürüttüğü Watergate binasındaki telefonlarını Cia kanalıyla gizlice dinlettiğini belgelemişlerdi. Seçim sonucunda Nixon ikinci dönem için başkan seçilmişti. ancak skandalın tartışmaları iki yıl sürmüş ve soruşturmalar sonunda Nixon, başkanlıktan azledileceğini anlayınca 8 ağustos 1974'te istifa etmek zorunda kalmıştı.Dünyada Bagimsiz basının gücü denince akla gelen en güzel örnek.Yürekliegilip bükülmeyen bir gazeteci bir başkanı bile makamından indirebilir.

Bir insan vali olabilir .Milletvekili olabilir .Bakan ,basbakan hatta cumhurbaşkanı olabilir.Makam sahibi insanlar suçadakarışabilir.Onu denetleyen kurumlar onu yargı önüne cıkartmıyorsa .Koruyup kolluyorsa o ülkede adalet ölmüştür.

Nixon Mayıs 1986 yılında sivil bir Amerikan turist olarak İstanbul a gelmiş Sultanahmet camisini gezmişti.1993 yılında eşi Pat Nixon'ı akciğer kanseri nedeniyle kaybeden Nixon, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yatırıldığı hastanede 22 Nisan 1994 tarihinde 81 yaşında yaşamını yitirdi. Doğum yeri olan California eyaletinin YorbaLinda şehrinde eşi Pat Nixon'ın yanında toprağa verildi.

2004 yılında Manic Street Preachers adlı müzik grubu TheLove of Richard Nixon adlı bir şarkıyı piyasaya sürdü.ŞarkınınklibiYouTube de var .Klip Nixon görüntülerinden oluşturulmuş.Klibin03 dakika 10 . saniyesine dikkat Başkan Nixon Rabia selamı veriyor.

Richard Nixon Amerikan başkan yardımcısı olarak temmuz 1956 yılında ülkemize eşi Pat Nixon ile beraber ziyaret etti.Ziyaret filme çekilmiştir. Ankara Esenboğa havaalanına Amerikan hava kuvvetlerine ait bir uçakla gelen çifti Cumhurbaşkanı Celal Bayar ,Başvekil Adnan Menderes ve diğer kabine üyeleri karşılamışlar.Aynı 1959 da ülkemizi ziyaret eden Amerikan başkanı Eisenhower gibi oda Ankara sokaklarında çok rahat gezmiş.Adeta kendi memleketindeymiş gibi..

Başkan Anıtkabiri ziyaret edip mozeleyeçeleknkkoyuyor.Sonrasında Ankara içinde biraz geziyor.Gazete satan küçük bir çocuktan bir gazete satın alıyor.Feraceli bir kadınla ayaküstü konuşuyor.

Washington da gelmiş geçmiş en dengesiz başkanlardan Donald Trump da azledilme tehlikesiyle karşı karşıya.ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasıyla ilgili süreç devam ederken ABD basını konuya ilişkin anketleri yayınlamayı sürdürüyor.

Wall Street Journal ve NBC'nin yayınladığı yeni ankete göre halkın yüzde 55'i azil sürecini desteklediğini belirtti. Bunların yüzde 24'ü azil için yeterli gerekçenin bulunduğunu ifade etti.

Azil sürecine karşı çıkanların oranı da yüzde 30 olarak kaydedildi. Bu kişiler, Trump'ın görev süresinin sonuna kadar çalışmalarına devam etmesi gerektiğini savundu.

Bu arada Trump'ın icraatlarından memnun olanların oranının değişmediği ve yüzde 43'te kaldığı bildirildi.

ABD Başkanı Trump, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile temmuzda telefon görüşmesi yapmış, görüşmede Zelenskiy'e rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmiş, ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.

Trump ise Zelenskiy ile görüşmesinin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş ancak telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık askeri ve mali yardımın askıya alındığını açıklaması dikkati çekmişti.

Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu. Azil gerçekleşirse bu Amerikan tarihinde Nixondan sonra 2. Olacak .Merakla bekleyip göreceğiz.Amerika gibi güçlü bir devletin başına böyle bir soytarı yakışmıyor.Umarım aklı başında biri gelir…

Nixon un Ankara ziyareti filminden birkaç kareyi makaleye ekliyorum .

Ankara Esenboğa havaalanında solda Cumhurbaşkanı Celal Bayar ortada Nixon sağda başvekil Adnan Menderes

Amerikan başkan yardımcısı RichardNixon Ankara sokaklarından birinde gazete satan küçük bir çocuktan gazete satın alırken.

Nixon Ankara da gezerekenrasladığı feraceli bir hanımla ayaküstü konuşurken