FETÖ ÇATI DAVASI ÖRGÜTÜN TERMİNOLOJİSİ-1

Örgüt, kendince bir terminoloji geliştirmiştir. Bazı kavramlar örgütü anlamak için ayrıca izaha muhtaçtır.

Cemaat, Camia, Hizmet Hareketi; Gülen, örgütü ve cemaati, hiç bir sıfatı veya isimi kullanmayı tercih etmemektedir. Bu grup kamuoyunda, Fetullahçılar, Gülen Cemaati, Camia, Hizmet hareketi şeklinde isimlendirilmektedir.

Gülen ve cemaatinin bir isim kullanmamasının nedeni, bu örgütlenmenin hata yapmama, son ilahi ordu olma, ahir zamanda ortaya çıkma ve seçilmiş olma gibi öğretilerinden kaynaklanan olağanüstü bir kibir ve gururun sonucudur.

Çünkü kişi ve kişi gruplarının kendilerini isimlendirecek hiç bir sıfatın içine sığdıramaması ve olağanüstü görmesinin altında yatan olağanüstü bir kibirdir. Ülkeler, milletler, devletler hep kendilerine bir isim seçerek birbirlerini tanımışlardır.

Bir dini cemaat olduğunu sıkıştığında her defasında ileri süren grubun kendilerini isimlendirmeyerek sıfat kabul etmemek üzere olağanüstü görmesindeki kibir ve büyüklenme ilk dikkat çeken özelliktir.

Gülen Cemaati, kendilerine eskiden “cemaat” derken yakın dönemde “camia”, “hizmet hareketi” gibi muğlak isim olmayan ve kendilerini sempatik göstermeye çalışan bazı ibareler kullanmaktadır.

Bu ifadeler karanlık bir amacın karanlık ilişkilerinin muğlak ifadesidir. Bir bakıma bu örgütlenme gerçekte isimsiz bir örgütlenmedir.

“Cemaat”, Gülen tarafından 1965 yılından itibaren oluşturulmaya başlanıp 1971 askeri muhtırası sonrası müstakil kimlik kazanıp dini, ekonomik, sosyal, siyasi örgütlenmenin adıdır. Bu teşkilat içerisindeki kişiler kendilerini, "Camia" veya "hizmet hareketi" olarak ta adlandırmaktadırlar.

Gülenin başında bulunduğu örgüt kendisini “hizmet hareketi” kavramıyla ifade etmektedir. Naziler, "parti" yerine "hareket" ifadesini kullanmayı tercih ettiler. Parti kavramının kendilerini tam olarak ifade edemediğini ileri sürdüler.

Cemaat olmadığını ve kendilerini tam olarak ifade etmediğini onlara paralel şekilde düşünmeleri tesadüf değildir. Hizmet hareketi, muğlak bir ifadedir.

Hareketin ne hizmeti yaptığını ifade etmemektedir. Dileyen dilediği gibi bu ifadeyi kullanabilir. Mesela başkasına uşaklıkta bir hizmet hareketidir, yabancı dilde eğitim öğretim, yabancı devletler veya istihbarat örgütleriyle işbirliği, kişilerin gizli çekim görüntülerin servis edilmesi hep hizmet hareketi kavramına dâhildir.

Hizmet hareketi ifadesi ile algı yönetimi kurgusu, amacın gizlenmesi, masum gösterilmesi çalışması hemen sezilmektedir. Gülen ve örgütleri dini bir hizmetin yapılmasından oldukça uzaktır. Hiçbir düşünce hem kendisini ve ilkelerini inkâr eden hem de hizmet ettiğini iddia eden örgütler üzerinden isimlendirilemez.

Bu bakımdan artık suç ve terör örgütüne dönüşen bu yapının yararlı değil zararlı hizmetlerinden bahsedilebilir.