Esnek Disiplin

Hem esnek, hem disiplin! Mümkün mü öyle bir şey? Zor, ama imkansız değil. Üstelik günümüz şartlarında esnek olmayan disiplin, esnek disiplinden çok daha zor, çoğu durumda imkansıza yakın derecede zor.

Hece şiiri ve serbest şiir gibi düşünün. Hecede ortalama bir şiir yazmak daha kolaydır. Ne de olsa uymanız gereken belirli kurallar ve bir kalıp var. Oysa serbest şiirde ortalama bir şiir bir halta benzemez. Hece şiirinin de serbest şiirin de güzeli kendini gösterir. Kabul. Ama serbest şiirde gerçekten iyi bir şiir yazmak, farklı bir çaba gerektirir. Kuralları kesin olmayan, kuralları kimi zaman çalışan kimi zaman çalışmayan, daha derinlere dayalı, daha esnek bir estetik duygusunu yakalamanız gerekir serbest şiirde. Sabit ritimli, basit kurallı gibi gözüken bir kalıpla serbest şiirde iyi bir şey ortaya koyabilmeniz imkansıza yakındır.

Hece şiiri yerine serbest şiirin beğeni toplaması boşuna değil. Sabit kuralların çalışmadığı bir dünyadayız. Belki hiçbir zaman tam olarak çalışmıyordu genel geçer kurallar. Ama günümüzde çalışmadıkları kesin. Sık sık bildiğiniz doğruların yeni yorumlarını yapmak zorunda kaldığınız bir dünyada yaşıyoruz.

Böyle bir dünyada geleceği öngörebilmek bir hayaldir. Böyle bir dünyada gelecek için sabit bir plan yapabilmek hayaldir. Böyle bir dünyada tarzını koruyarak planınızı esnek tutmaya çalışmak bile yeterince işe yaramaz. Tarzınızı da uygun şekilde esnetebilmeniz gerekir.

Gerçekten büyük hedefleriniz varsa, akıllı, disiplinli ve makul bir çaba içinde olmanız gerekir. Ve buradaki disiplinin esnek olmalıdır. Ama esnek disiplinle, kuralsızlık birbirine o kadar benzer ki!

Hecede başarılı bir şiir yazmak yetenek ve çalışma gerektirir. Serbest stilde başarılı bir şiir yazmak daha da fazla yetenek ve daha da fazla çalışma gerektirir.

Esnek disiplini anlamak, öğrenmek ve bu tarza kendinizi uyarlamak için çok çalışmanız gerekir.