Cinsel Obezlik

Yiyeceğe tarihte pek az olduğu kadar bol ve kolay erişebiliyoruz. Bu erişimin temelinde niceliğin artması ve nicelik artarken niteliğin düşmesi önemli bir sorun. Aynı bolluk ve görece kalitesizlik ilgi, bilgi, dostluk, flört için de geçerli. Ve tabii ki cinsellik için de...

Cinselliğe erişimin aşırı kolaylaşmasında en önemli etken internet. İnternetten önce de bollaşma ve kontrolsüzlük vardı. Kapitalizmin insan 'ihtiyaçlarına' ilişkin kontrolsüz tatmin yaklaşımları uzun zamandır işlerin sarpa sarmasına yol açıyordu.

Ama internetle birlikte ortamı da müsait olanlar için cinselliğe aşırı derecede gömülü bir yaşam sürmek olası hale geldi. Eskiden sadece zengin kaynaklara sahip olup sefih hayat sürmeyi tercih eden bir azınlığın erişebildiği imkanlara şimdi nüfusun büyük kısmı erişebilir durumda.

Cinsel metinler, cinsel görüntüler ve videolar, neredeyse tamamen kontrolsüz bir şekilde herkesin parmaklarının ucunda. Birtakım kontrol mekanizmaları uygulanmaya çalışılıyor, ama kişinin kendi gönüllü kontrolü dışında tam olarak erişimin kısıtlanabilmesi pek olası değil.

Eskiden yasadışı oluşumların yapılandırabildiği fuhuş organizasyonları, artık sıradan kişiler tarafından geçici sürelerle bile organize edilebiliyor. Yaygın kullanılan sosyal medya ortamları üzerinden bile küçük fuhuş oluşumları sayılamayacak kadar çok.

Sürekli partner değiştirerek serbest cinsellik yaşamak eskiden çok uç bir şeydi. Şimdi yine internet sayesinde kişisel olarak kendini kontrol altında tutmaya çalışmayan her insanın yaşayabileceği bir deneyim. Her iki cinsten derinliği olmayan çok kısa süreli ilişkiler yaşamak isteyen insanları birbiriyle buluşturan çok sayıda uygulama ve ortam var.

Tüm bunlar, hiçbir insanın kolay kolay başa çıkamayacağı bir cinsellik çokluğu sağlıyor. İnsanın hayatında doğal olarak ve belirli ölçülerle yer alması gereken bu konu, pek çok kişi için sınırsız bir hale geliyor.

Önemli bir yanılgı da şu: Cinselliğin 'doygunluğa erişilebilecek' bir alan olduğunu ve insanların 'tatmin' olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz zaman zaman. Oysa bu bir obezlik. Obez, doymaz.

Nasıl yeme obezi tokluk duygusundan kopup sürekli bir açlığın pençesine düşüyorsa, cinsellikle ilgili 'tatmin' olmaya çalışan insanlar da obezliğe doğru kayabilir. Cinsel doygunlukla ilgili yapay ve kişisel olarak kabullenilmiş sınırlar ve çerçeveler belirlemeyen bir insan obez olur.

Sağlıklı sıradan bir insan yemeyle ilgili kendine kontroller koymazsa obez olur. Obez olmayacak bir insan yok gibidir. Cinsellikte de aynı şey geçerli. Ortalama bir insan, cinsellikle ilgili kendine kontroller koymazsa obez olur. Tüm obezliklerde olduğu gibi, cinsellikte de 'tatmin' cinselliğin kendisinde değildir. Kendi koyup kabullendiğimiz sınırlardadır.

Bu yazıyla birlikte obezlikler serisinin ana çatısını tamamlamış oluyorum. Ancak obezlikler hayatımızın çok merkezinde. Zaman zaman konuyu zenginleştiren çalışmalarla bu konuya dönüş yapacağım.