Milliyetçi, muhafazakar, dindar kesimin duygusal repertuarında her daim yer almış “Ayasofya’nın Açılışı” 86 sene sonra gerçekleşmiş oldu. Ayasofya’nın müzeden tekrar camiye dönüştürülmesi, tamamının ibadete açılması ile alakalı çelişkili söylemlere rağmen bu karar milletin hissiyatının karşılık bulması ile sonuçlanmış oldu.

Milliyetçi, muhafazakar, dindar kesimin duygusal repertuarında her daim yer almış 'Ayasofya'nın Açılışı' 86 sene sonra gerçekleşmiş oldu. Ayasofya'nın müzeden tekrar camiye dönüştürülmesi, tamamının ibadete açılması ile alakalı çelişkili söylemlere rağmen bu karar milletin hissiyatının karşılık bulması ile sonuçlanmış oldu.

Zamanlaması, siyaseten getirisi-götürüsü, ideolojik ve sembolik zeminde bolca tartışılmış olsa da, halkın %70'nin bu karara destek vermesi önemli bir hadise olduğunun ciddi bir göstergesidir. Propagandaya dönüştürülmemesi, siyasete malzeme edilmemesi, toplumu ayrıştıran söylemlerden kaçınılması durumunda, bütün gönüllere açılmış olacak Ayasofya…

İstanbul'u fetheden komutan ve onun askerinin emaneti olan 'Fethin Sembolü' Ayasofya'nın tekrar cami hüviyetine kavuşması son derece önemli bir hadisedir. Dün açılmasının gereksiz olduğunu, tuzak olduğunu söyleyenlerin söylemleri ne kadar tutarlı ise, yine açılması için dün can atanların bugün meseleyi sulandırmaya çalışmaları o kadar tutarlıdır.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın Ayasofya'nın korunmasına yönelik yazdırdığı vakfiyesinde, caminin asli amacının dışında kullanılmasına ilendiği, lanet okuduğu ve beddua ettiği vakfiyedeki ifadelerde açıkça zikredilmiştir. Bu anlamda Ayasofya'yı anlamlı kılan inançlı insanların içinde ukde olan bir mevzu sükûnetle çözülmüş, sağ siyasetin propaganda enstrümanı olmaktan kurtulmuş oldu.

Ayasofya'da 86 yıllık yanlıştan dönüldü. Eyvallah! Peki şehirciliğin katledildiği şehir İstanbul'un rant ekonomisi ve beton mimarisi nasıl düzeltilecek?

Yatay mimariye ne zaman geçilecek?

Binaların üst üste, iç içe geçmiş, dairelerin kirli ve karanlık boşluklara baktığı çarpık kentleşmeye ne zaman dur denilecek? Bu sorunları irdelemek Ayasofya'nın açılışına sevinmemek değil, bilakis onun kadar önemli konulara dikkat çekmektir.

Uğruna sayısız şiirler yazılan, tarihi ile kültürü ile ilham alınan kadim şehir İstanbul hak ettiği değeri ne zaman görecek?

Kanal İstanbul projesi ile etrafına yapılması planlanan yapılaşma ihanetin telafisi niteliğinde öncü bir proje olması temennisiyle...

Kalın Sağlıcakla