HANGİ lise ve üniversite çocuklarımıza özel alternatif eğitim verilmelidir? Bu gençlerde aranan özellikler nelerdir? Aranması, olması gereken şartları sıralıyorum:

1. IQ testi yapılacak ve IQ’su 100’ün altında olana yatırım yapılmayacak.

2. Ehliyetli psikologlar tarafından karakter testi yapılacak ve sekiz ana karakterden, işe yarayan karaktere sahip olanlar seçilecektir.

3. El yazısı düzgün olmayanlar, kargacık burgacık, eciş bücüş cahil yazısıyla yazanlar elenecektir.

4. Hattattan rik’a yazısı öğrenecek ve bir müddet sonra Türkçe özel notlarını bu yazı ile inci gibi yazarak tutacaktır.

5. Namaz kılmayanlar, arada bir kılanlar, namaz konusunda tehâvün gösterenler elenecektir.

6. Köy kökenli olabilir ama kırsal kesim zihniyetliler kesinlikle elenecektir.

7. Üç ay içinde iyi derecede Osmanlıca öğrenmesi şart koşulacak, öğrenmezse elenecektir.

8. Emsaline, arkadaşlarına doğru dürüst namaz kıldıracak derecede akaid, fıkıh, kıraat bilecektir.

9. (Benim özel şartım) Namazları mutlaka başı takke, imame, arakiye veya başka bir islamî serpuş ile örtülü olduğu halde kılacaktır. Şahsen, başı açık namaz kılmakta direnenlere, inat edenlere yardımcı olmam.

10. Kendini kurtaracak derecede akaid, ilmihal, usûl-i fıkıh, usûl-i tefsir, usûl-i hadîs ve İslam ahlakı nazariyatı bilecektir.

11. Bunu bilmek, öğrenmek çok zordur ama ihlaslı olup olmadığı iyice araştırılacaktır. İhlassız birine yatırım yapmak dine suikast olur.

12. Mürüvvet, vefa, cömertlik, hilm gibi islamî sıfatlara sahip olacaktır.

13. Fütüvvet ahlakına sahip olacaktır.

14. Said mi şaqi mi, sezilmeye gayret edilecektir.

15. Yazılı, zengin, edebî Türkçeyi az da olsa bilecek ve kısa zamanda ilerletip zengin lisanı öğrenecektir.

16. Kur’an, Sünnet, Cemaat, Sevâd-ı âzam Müslümanı olacaktır.

17. Din konusunda tartışanlara, Kur’anı kendi re’y ve hevasıyla tefsir edenlere, sahih hadislere mevzu diyenlere yatırım yapılmaz.

18. Mezhepsizlere, telfik-i mezahib taraftarlarına, Fazlurrahmancılara, mücessimeye, müşebbiheye, Vehhabî ve Selefî meşreplilere yatırım yapılmaz.

19. Müslümanlara karşı taqiyye ve kitman yapmayacak, din kardeşlerini aldatmayacaktır.

20. Kesinlikle gıybet etmeyecektir.

21. Gevezelik ve zevzeklik etmeyecektir.

22. Cebinde güzel bir defteri, güzel bir dolmakalemi olacak ve notlarını düzgün bir yazıyla yazarak tutacaktır. Cep telefonuna kayd eden deftersiz kalemsizlere yatırım yapılmaz, tekamül eğitimi verilmez.

23. İleride din sömürüsü yapmayacağından, din hizmetleri yoluyla zenginlik elde etmeyeceğinden emin olunacaktır.

24. Tekamül eğitimine aday olanlar hakkında arîz amik (derin ve etraflı) araştırma yapıldıktan sonra istihare de yapılacaktır.

25. Tekamül eğitimi görecek adaylara para verilmeyecek, onlar için masraf yapılacaktır.

26. Herhangi bir tarikata, cemaate, hizbe, sekte, mensup onlara, edebe aykırı olduğu için eğitim verilmeyecektir. Onların eğitimi kendi hocalarına, şeyhlerine, rehberlerine aittir, onların işlerine karışmak terbiyesizlik ve had-nâ-şinaslık olur.

27. Dünyevî, dünyevîleşmiş, maddî menfaatlerine düşkün gençlere yardım etmek doğru olmaz. İleride (istemeden, farkında olmadan) zarar verebilirler.

28. Tekamül eğitimi alacak gençlerin nefs dereceleri, nefs-i levvâme olmalıdır. Nefs-i emmâre derekesinde olanlara asla yardım edilmez.

29. Bir yıl içinde Arapçalarını ve İngilizcelerini yeterli dereceye yükseltemeyen gençlerin eğitimine son verilir. Gençlere tercihan Suriyeli mazbut bir Arapça öğretmeni tutulur, imkan bulunursa İngilizce hocası da (güvenlik tedbirleri alınmak şartıyla) anadili İngilizce olan bir ecnebi olmalıdır. Bir sene içinde Arapça ve İngilizce kompozisyon yazamayan talebeler ve hocaları tard edilir.

30. Tekamül kursu gören her genç, islamî geleneksel sanatlardan birini iyi derecede öğrenip ürün vermekle mükellef olacaktır. Bu şartı kabul etmeyenlere, bu konuda yeminli taahhütte bulunmayanlara yatırım yapılmaz, eğitim verilmez.

31. Tekamül eğitimi alan bir genç, haber vermeden, izin almadan bir hizbe fırkaya sekte girerse eğitimine, edeb gereği son verilecektir.

32. İslamî tekamül eğitimi kız erkek karma olarak verilmez. Erkekler ayrı, kızlar ayrı…

Açık mektup:

Pek Muhterem A…. beyefendiye:

Yetişmeleri, olgunlaşmaları için kendilerine alternatif tekamül eğitimi verilecek gençlerde aranacak vasıfları yukarıda beyan etmiş bulunmaktayım.

Bendeniz şahsen bu şartlara sahip olmayan kimseler yardımcı olamam. Yardımcı olmaya kalksam, kalksak da netice alamayız.

Oraya geldiğimde meselenin tafsilatını görüşürüz.

Tekamül eğitimi bir kalite (yüksek vasıf) meselesidir. Vasıfsız kimselere, ne kadar çabalasanız, zorlansanız da tekamül eğitimi verilemez.

Teklif edeceğiniz adaylar varsa, onlarda yukarıdaki vasıfların bulunup bulunmadığının dikkatle araştırılması gerekir. Bunlar ileride İslam Ümmetinin kurmayları olacak, Dine Ümmete Devlete ve insanlığa hizmet edecektir.

Bilvesile selam ve hürmetlerimi sunarım.