Sur içi’nin manevi fatihleri nimel ceyş hazaratıdır. Bu zatların kendilerine has meslekleri olur. Fatih Mehmed Hazretleri ile beraber kutlu dava için hem savaşıp hem de şehri baştan imar etme hususunda gayret gösteren mutlu, kutlu insanlar topluluğu olarak tarihe geçmişlerdir.

Sur içi'nin manevi fatihleri nimel ceyş hazaratıdır. Bu zatların kendilerine has meslekleri olur. Fatih Mehmed Hazretleri ile beraber kutlu dava için hem savaşıp hem de şehri baştan imar etme hususunda gayret gösteren mutlu, kutlu insanlar topluluğu olarak tarihe geçmişlerdir.

Fatih Sultan Mehmed Han Hazretlerinin Çobancıbaşısı Ali Fakih hazretleride bu zatlardan biridir. Hadîkatü'l-Cevami'de bu zatın Hazreti Fatih'in hizmetinde bulunduğu yazmaktadır. Alî Fakîh hazretleri fıkıh ilmiyle uğraşan bir zat olmakla beraber fetihten sonra Kocamustafapaşa, Hacı Hazma Mahallesinde Camii inşa ettirip halkın hizmetine sunmuştur. Camii H.1310-M.1894 senesindeki depremde yıkılmış, Mısırlı bir hanım tarafından H.1328-M.1910'da yeniden inşa ettirilmiştir. Mabed en son olarak 1985 yılında yıktırılarak yeniden inşa edilmiş olup bugün ibadete açıktır. Süheyl Ünver'in verdiği bilgiye göre vaktiyle yol üstündeki pencerede şu kitabe yer almaktaydı:

Fatih Mehmed Han Hazretlerinin

Çobanbaşısı Ali-Fakîh Hazretlerinin ruhiyçün El-Fatiha

1328 (1912)

Yeni yazılan mermer kitabede şunlar yazılıdır:

Fatih Sultan Mehmet Han

Hazretlerinin Çobancıbaşısı

Ali Fakih Hazretleri