Yapılan çalışmanın diğerlerine oranla en büyük farkı hesap yaparken bilek harketi ve kalp atış hızı kalori yakımının göstergesi olmayacak. Araştırmacılar, bir fincan kahveninde kalp atış hızını etkilediğini söylüyor. Sistem daha çok bacak hareketini gösterge olarak alacak.

Araştırmacılar, 'Geleneksel akıllı saatlerle ilgili sorun, yalnızca bileğinizin hareketinden ve kalp atış hızınızdan bilgi almalarıdır 'dedi . Geliştirilen yini cihazın daha düşük hata oranına sahip olmasının mantıklı olduğunu söyleyen araştırmacılar, ''cihaz bacaklarınızın hareketini algılıyor ve enerjinizin çoğu bacaklarınız tarafından harcanıyor dedi."

Tasarlanan sistemin özellikle basit yapıldığını aktaran araştırmacılar, ''Kalçadaki bir mikro denetleyici tarafından çalıştırılan ve bir akıllı telefon ile kolayca değiştirilebilen biri uylukta ve diğeri bir bacağın gövdesinde olmak üzere iki küçük sensörden oluşur. Bu sensörler 'atalet ölçüm birimleri' olarak adlandırılır ve hareket halindeyken bacağın ivmesini ve dönüşünü ölçer. Akıllı pantolonlar gibi giysiler de dahil olmak üzere farklı biçimlere kolayca entegre edilebilmeleri için bilerek hafif, taşınabilir ve düşük maliyetlidirler''dedi.