Dünya üzerinde ele geçirilmiş en eski Satranç takımı Özbekistan Semerkant'a bulunmuştur. Mevlana Celalettin Rumi Hz.nin bizzat Satranç oynadığı bilinmektedir. Babürler eliyle Hindistan'a götürülmüştür.

Fotoğrafta gördüğünüz Selçuklu dönemine tarihlenen bir Satranç takımı. Maalesef bir çok kıymetlimiz gibi o da ülkemizden kaçırılmış. Şuan Amerika'da Metropolitan müzesinde.

Emir Timur döneminde bizzat onun emriyle Satranca yeni taşlar eklenerek ve bir takım kurallarla tam bir savaş ve strateji oyununa dönüştürülmüştür Bugün Amerika'da Timur'un adıyla bu satrancın müsabakaları yapılmaktadır

satranç taşları ve özellikleri:

Piyadelerin önde olmasının nedeni şah ile vezirin ortada ordu ile olmasıdır. Filler şah ve vezire yardım için hemen yanlarındadırlar. Atlar süratle gidip savaşmaları için fillerin yanında yer alır. Kaleler savaşçıların yeri geniş olsun ve rahatça iş görsünler diye kenardadır. Piyadeler atlılardan uzak kalmamak için 1'er hane giderler. Şahın da 1 hane ilerlemesinin nedeni uzağa gitmesinin caiz olmamasıdır. Vezir de böyledir. Ancak vezirin daha kuvvetli olmasının nedeni; şahın, vezirin tedbiri ile iş görmesindendir. Filler 2 hane ilerlerler çünkü diğer taşları gözetirler. Atın da 2 hane gitmesinin nedeni süvarilerin her yere yetişmesi gerektiği içindir. Piyadenin son haneden vezir olması ise savaşta önde yürüyüp kendisini koruyarak, ölmeden hepsini geçecek kadar kuvvetli ve akıllı olduğu in vezirliğe layık olmasındandır.