Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman geçtiğimiz günlerde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Eşi Belma Yalman'ın ise yoğun bakımda tedavinin devam ettiği ve uyutulduğu öğrenildi. Kardeşi Çiğdem Hanımın korona virüs testinin ise negatif çıktığı belirtildi.

SAĞLIK BAKANI KOCA'NIN AÇIKLAMASI

Bakan Koca; "Sayın Paşamız Aytaç Yalman Paşa'nın vefatıyla ilgili net ifade etmek istiyorum. Eski GATA denilen hastanemize müracaat ediliyor. Gelir gelmez entübe ediliyor. Daha önce KOAH tanısı ile takip edilen bir hasta. Yaklaşık 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test de negatif çıkıyor. Fakat klinik bulgusu, özellikle giderek de yaygınlaşınca; akciğer ve benzeri KOAH Olmasına rağmen şüpheli olabilir düşüncesiyle çevresi taranıyor. Orduevi olmak üzere, herkes taranıyor. Testleri pozitif çıkanlar oldu, ne zaman dün? Bu durumda böyle bir vakada başta negatif sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanıyoruz. Başta pozitif olup, üç gün sonra negatif olan, yedi gün sonra pozitif olan vakamız da var. Biz bunu yeni tanıyoruz. Bir pencere dönemi olduğu söyleniyor." dedi.



ÖLÜMÜNDEN 3 HAFTA ÖNCE İRAN'A GİTTİĞİ ORTAYA ÇIKTI!

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın üç hafta İran'da bulunduğu da ortaya çıktı.

Aytaç Yalman'ın koronavirüsünün en çok göründüğü ülkelerden biri olan İran'da bulunmasından dolayı virüsü burada kaptığı tahmin ediliyor.

CENAZEDE OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

Cenazesinin hastaneden alınıp mezarlığa götürülmesinde Merkez Komutanlığı tarafından taşıma ve saygı mangası görev yaptı. Ailesinden alınan bilgiye göre cenazeye ordunun görevlendirdiği 1 tuğgeneral ile 4 yakını katıldı. Yalman'ın defin işlemlerine katılanlar koruyucu kıyafet giydi.



AYTAÇ YALMAN KİMDİR?

1960 yılında Kara Harp Okulundan, 1961 yılında Piyade Okulu`ndan, 1971 yılında Kara Harp Akademisi`nden ve 1976 yılında da Silahlı Kuvvetler Akademisi`nden mezun oldu.

1961-1976 yılları arasında Kara Kuvvetleri`nin çeşitli birliklerinde Takım ve Bölük komutanlıkları ile Karargah Subaylığı ve Kurmay Başkanlıkları görevlerinde bulundu.

1976-1980 yılları arasında Silahlı Kuvvetler Akademisinde Öğretim Üyesi, 1980-1982 yılları arasında Ege Ordusu ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı olarak görev yaptı.

1982-1983 yılları arasında 50. Piyade Alay Komutanlığı görevini icra etti. 1983-1985 yılları arasında Kara Harp Akademisi, 1985-1986 yılları arasında da Kara Harp Okulu Öğretim Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1986 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Kara Harp Okulu Komutan Yardımcılığı`na, 1987 yılında da 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı`na atandı, 1990 yılında ise Tümgeneral rütbesine terfi etti.

1990-1993 yılları arasında Kara Kuvvetleri Personel Daire Başkanlığı, 1993-1994 yılları arasında Piyade Okul Komutanlığı yaptı. Aynı yıl Korgeneral rütbesine terfi etti ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevine atandı.

1995-1998 yılları arasında Adana`da bulunan 6. Kolordu Komutanlığı görevini yürüttü.

28 ŞUBAT DÖNEMİ

Aytaç Yalman sivil hükümete darbe olan 28 Şubat sürecinde etkin bir rol almıştı.