İstiklal’in “Türkiye bir yandan ağır tehditlerle mücadele ederken diğer yandan da televizyon ekranlarından zihinsel işgale maruz kalıyor. Milli ve manevi değerlerimiz, ahlaksızlığın ağır bombardımanı altında ölüm kalım savaşı veriyor” uyarısıyla gündeme getirdiği dizilere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ceza yağdırdı. RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, bazı dizilerde kadına şiddet, insan onurunu zedeleme, küfür, hakaret, müstehcenlik ve alkol sahnelerine çokça yer verildiğini belirterek, birkaç televizyon kanalına cezai müeyyide uygulandığını söyledi.

ÇOCUK VE GENÇLERE ZARARLI

Show TV’de yayınlanan ‘Çukur’ dizisinde ‘çocuklar ve gençler için zararlı olabilecek içerikler’ ve ‘alkol kullanımı, yoğun öpüşme ve sevişme sahnelerine yer verildiği’ belirlendi. Dizinin “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz” hükmünü ihlal ettiği kanaatine varıldı.

TOPLUMA TERS GÖRÜNTÜLER

Ayrıca Kanal D’de yayınlanan ‘Siyah Beyaz Aşk’ isimli dizide Ferhat isimli karakterin, Dr. Aslı karakterini zorla alıkoyması, yalvarmalarına kulak asmaması ve ölümle tehdit edip evlenmeye zorlamasına yönelik görüntülerle ‘kadına yönelik şiddeti destekleyen söz, görüntü ve olay örgüsüne yer verildiği’ belirlendi. Fox Tv’deki Kalbimdeki Deniz dizisi de kanına şiddet sebebiyle ceza aldı. Bu yayınların da kanunun “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” bendini ihlal ettiği karara bağlandı.

LİSANS DURDURMAYA KADAR GİDİYOR

RTÜK Başkanı Yerlikaya, Türk dizilerinin son yıllarda kalite yönünden başarılı olduğunu belirtti. Kaliteli yapımlar olsa da bazı dizilerin içeriğine yönelik pozitif düşünceye sahip olmadığının altını çizen Yerlikaya, şöyle devam etti: "Yeni kanun hükmünde kararnamelerle bu tür durumlarda daha ağır müeyyideler gelmeye başladı. Örneğin, para cezasının yanında program durdurma, yayın durdurma ve arkasından da lisans durdurmaya kadar gidiyor. Eğer dizilerimizde bu olumsuz içerikler devam ederse biz de bunlara dizi dizi ceza vermeye devam edeceğiz. 2-3 tanesine verdik. Bundan sonra da gereğini yapacağız. Vatandaşlarımızdan da çok sayıda şikayet almaya başladık."

VATANDAŞLAR TAKDİR EDİYOR

RTÜK Başkanı Yerlikaya, olumsuz içerikli dizilere yönelik uyguladıkları müeyyidelerin vatandaşlardan da takdir gördüğünü, bunun kendilerine yapılan geri dönüşlerden anlaşıldığını aktardı. Dizilerin içeriklerine ilişkin şikayetlerin artmasıyla müeyyidelerin de artacağına vurgu yapan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir saatlik dizinin neredeyse 5'te 1 oranında, günlük hayatta olmayacak kadar alkol sahnesi koyuluyor. Aşk sahneleri de böyle. Abartılı bir şekilde bu sahneler yapılıyor. Bir anlamda alkolün reklamı ve tanıtımı yapılmış oluyor. Gençlerimiz, dizi kahramanlarını rol model alabiliyor. Orada gördüğü küfür, hakaret ve benzeri şeyleri de yapma yoluna gidebiliyor. Dizi yapımcıları ve televizyon yöneticileri bu konularda çok hassas olmalılar. Gerekirse uzmanlarla bu konularda istişare etmeleri gerekir."

VATANDAŞLAR TAKDİR EDİYOR

Yerlikaya, olumsuz içerikli dizilere yönelik uyguladıkları müeyyidelerin vatandaşlardan da takdir gördüğünü, bunun kendilerine yapılan geri dönüşlerden anlaşıldığını aktardı. Dizilerin içeriklerine ilişkin şikayetlerin artmasıyla müeyyidelerin de artacağına vurgu yapan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir saatlik dizinin neredeyse 5'te 1 oranında, günlük hayatta olmayacak kadar alkol sahnesi koyuluyor. Aşk sahneleri de böyle. Abartılı bir şekilde bu sahneler yapılıyor. Bir anlamda alkolün reklamı ve tanıtımı yapılmış oluyor. Gençlerimiz, dizi kahramanlarını rol model alabiliyor. Orada gördüğü küfür, hakaret ve benzeri şeyleri de yapma yoluna gidebiliyor. Dizi yapımcıları ve televizyon yöneticileri bu konularda çok hassas olmalılar. Gerekirse uzmanlarla bu konularda istişare etmeleri gerekir."

Müge Beizrci / İSTİKLAL