Hitachi, Galler bölgesinde bulunan Anglesey'de kuracağı ve yaşlanan tesislerin yerini alması düşünülen Horizon Nükleer Santrali için özel yatırımcı bulmakta zorlanıyordu. Tesisin İngiltere'nin kullandığı enerjinin yüzde 6'sını karşılaması bekleniyordu.

Hitachi yaptığı yazılı açıklamada, "Özel bir şirket olarak, ekonomik düşüncelerle projeyi dondurma kararı aldık" dedi ve hesaplarında 300 milyar yen değer kaybı gösterileceğini bildirdi.

Hitachi yatırımcıların kaygılarını giderebilmek için İngiliz hükümetinden finansal desteğini artırmasını istemişti ancak yaklaşan Brexit dolayısıyla hükümetin bu gibi planları derleme imkanları kısıtlı kaldı.

Konuya yakın kaynaklar, Hitachi'nin bir grup Japon yatırımcı ve İngiliz hükümetinin projede, ayrı ayrı üçte bir hisse satın alacağını umduğunu söylediler. Projenin üçte ikisi hisse satışı, üçte biri de krediyle finanse edilecekti.

Hitachi, "Horizon projesi ve nükleer santrallerin inşası ve işletmesiyle ilgili olarak finansal bir yapı geliştirmek için daha zamana ihtiyaç olduğu anlaşılıyor" dedi.

İngiliz hükümeti ise, Hitachi ile yapılan görüşmelere rağmen bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Hükümet için odak noktasının maliyetlerin düşürülmesi ve tüketicilerle vergi mükellefleri için değer maksimizasyonu olduğu belirtildi.

Hükümet açıklamasında, nükleer sektöre yatırım kararlılığın devam ettiği ve ilerideki projeler için finansman modellerinin gözden geçirilmekte olduğu belirtildi.

Japon şirketinin projeden çekilmesi, Avrupalı özel sektör şirketlerinin rekabet gücü olmadığı için, yeni nükleer santral yapım sektöründe, Rusya ve Çin'in kamu kuruluşlarının önünü açıyor.