Kırgızistan'da halk cumhurbaşkanlığı seçimi ve ülkenin yönetim sistemini belirleyecek referandum için yerel saatle 08.00'de sandık başına gitmişti. Toplam 3 milyon 563 bin 374 seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi yerel saatle 20.00'de sona ermişti. Sandıkların açılmasıyla oy pusulaları otomatik olarak elektronik ortamda sayılmaya başladı.

Merkez Seçim Komisyonu, erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yerel saatle 21.40 itibarıyla toplam 2 bin 474 sandıktan yüzde 96,32'sinin açılmasıyla alınan verileri paylaştı. Açıklanan verilere göre, seçimlere katılım oranının yüzde 38,63 olarak gerçekleşirken, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 79,24 alan Caparov oldu.

İKİNCİ ADAY YÜZDE 6,7 OY ALDI

Resmi olmayan sonuçlara göre, Caparov'un rakibi Adahan Madumarov oyların yüzde 6,7'sini alarak ikinci, Babırcan Tolbayev ise oyların yüzde 2,35'ini alarak üçüncü oldu. Diğer 14 adayın aldıkları oy oranı ise yüzde 2'nin altında kaldı.

Yurt dışında 48 olmak üzere 97 sandıktan saat farkı veya teknik nedenlerden dolayı bilgiler seçim kuruluna henüz ulaşmamışken, seçimlerle ilgili kesin sonuçların sandıkların yüzde 100 işlenmesinden sonra açıklanması bekleniyor.

SEÇMEN BAŞKANLIK SİSTEMİNE 'EVET' DEDİ

Referanduma katılım oranı ise yüzde 38,34 oranında oldu. Referandumda kullanılan oyların yüzde 95,76'sının sayılması ile seçmenlerin yüzde 81,29'dan fazlası başkanlık sistemine 'evet' dedi. Seçmenlerin yüzde 10,85'i ise başkanlık sistemine 'hayır' derken, seçmenlerin yüzde 4,43'ü ise her iki sisteme karşı oy kullandı.

DIŞİŞLERİ: MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti'nde düzenlenen erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve halkoylamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Kırgızistan'da 10 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile Kırgız Cumhuriyeti'nin yönetim sistemine ilişkin halkoylamasının huzur ve barış ortamı içinde tamamlanmasından memnuniyet duyuyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve halkoylaması sonuçlarının dost ve kardeş Kırgızistan için hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye, Kırgızistan'daki demokratik sürecin kapsayıcılık ve toplumsal uzlaşı temelinde neticelendirilmesi yönünde atılacak adımları destekleyecektir.

CAPAROV CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından başlayan gösteriler büyümüş, parlamento ve hükümet binaları işgal edilmişti. Olaylarda aralarında 2017'de 'valiyi rehin almak ve bölgede durumu istikrarsızlaştırmakla' suçlanarak, 11 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan mevcut cumhurbaşkanı adayı Caparov'un da bulunduğu bir takım muhalif lider cezaevinden çıkarılmıştı. Caparov, olaylar gölgesinde görevinden istifa eden başbakanın yerine getirilmiş, daha sonra 15 Ekim'de görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un yetkilerini devralmıştı.

Merkez Seçim Komisyonu, çıkan olayların ardından 4 Ekim'de yapılan parlamento seçim sonuçlarını iptal etmiş, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ülkenin yönetim sistemini belirleyecek referandumun bugün yapılmasını kararlaştırmıştı.

ZAFER SONRASI İLK MESAJ

Kırgızistan'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Sadır Caparov, ülkedeki sorunları çözmek için 1-2 yılın yeterli olmadığını belirterek "Siyasi istikrarın sağlanması halinde Kırgızistan'ı ekonomik krizden 3-4 yılda çıkaracağım." dedi.

Caparov, başkent Bişkek'te düzenlediği basın toplantıda seçmenlerine teşekkür etti.

Son 30 yılda yolsuzluğun her alana kök saldığını dile getiren Caparov, yolsuzlukla mücadelede herkesin elini taşının altına koyarak devlete destek olması gerektiğini vurguladı.

- "ESKİ İKTİDARLARIN HATALARINI YAPMAYACAĞIZ"

Seçmenin kendisini yolsuzlukla mücadele etmesi için göreve getirdiğini kaydeden Caparov, "Eski iktidarların hatalarını yapmayacağız. Siyasi baskılardan uzak duracağız. Hukukun üstünlüğünü ihlal edenlere göz yummayacağız." ifadelerini kullandı.

Caparov, ülkedeki sorunları çözmek için 1-2 yılın yeterli olmadığını belirterek "Siyasi istikrarın sağlanması halinde Kırgızistan'ı ekonomik krizden 3-4 yılda çıkaracağım." diye konuştu.

Seçim yarışına giren cumhurbaşkanı adaylarına ve kendisi aleyhine karalama kampanyası yürütenlere karşı kin ve nefret duygusu içinde olmadığını ifade eden Caparov, amacının ülkesinin kalkındırmak, birlik ve beraberlik sağlamak olduğunun altını çizdi.