RÖPORTAJ / VEDAT YAVUZ

Yurt dışında referandum için oy verme işlemi sona erdi. Gurbetçilerin nabzını tutan MAK Danışmanlık Başkanı Kulat, sandık çıkış anketini İstiklal’e açıkladı

SONUÇLARA YÜZDE 3 ETKİ EDECEK

ABD’de bulunan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, önemli açıklamalar yaptı. Kulat, “Yurt dışı ve gümrük kapılarında kullanılan oy miktarı Türkiye'de referanduma % 3 etki edecek.

CHP KONGREYE GİDER AMA…

Kulat, “Evet çıkarsa CHP için ufukta kongre kaçınılmaz ama şahsen bu delege dengesiyle Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunu birkaç yenilgiyi daha korur” diye konuştu. Kulat, referandum sonrasında Saadet Partisi yönetiminde de deprem yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kala partiler son kozlarını oynuyor. Evet cephesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım bir gün sonrasında ise MHP lideri Yenikapı’da milyonlarla bir araya geldi. Yine Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yıldırım birlikte katıldıkları etkinlikle CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’de gövde gösterisi yaptı.

“Liderler sahada vatandaşlarla buluşurken anketlerde son durum nedir? Sandıktan ne çıkar?” Bu sorunun cevabını arayan İstiklal, MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’la konuştu. yaptığımız o söyleşi:

- Türkiye’nin gelecek vizyonunda çok önemli bir referanduma gidiyoruz. Referanduma bir haftadan az zaman kalmışken geçmiş seçimlerde medyada çok sık gördüğümüz MAK DANIŞMANLIK ve bu şirketin yönetim kurulu başkanı olarak sizi medyada çok sık göremiyoruz?

Ben şu an ABD deyim. Hem bir yıl öncesinden planlanan özel bir dizi ziyaret, hem de MAK Danışmanlık bünyesinde faaliyet gösteren Argeder Strateji Enstitüsü’nün ABD de uluslararası strateji enstitülerinin deneyimlerinden yararlanmaya yönelik çalışmalarımız kapsamında konuşmacı ya da katılımcı olduğum bir dizi toplantılar var. MAK Danışmanlık olarak seçim olsa da olmasa da her ay biri siyasi diğeri gündem anketlerimizin özet raporu yayınlanıyor. Kaldı ki ilk kez Türkiye’den bir firma yurt dışında sandık başında kamuoyu araştırması yapıyor. Geçmiş seçimlerden farklı olarak YSK’nın son düzenlemesiyle seçime 10 gün kala başlayan seçim anketi yayınlama yasağı bu referandumda uygulanmıyor. Biz de son araştırmamızı aynı anda yurt dışı sandık başı anketlerimizle birlikte hafta başı yurt dışı seçmen sandıklarının kapanmasıyla birlikte yayımlayacağız. Saha ekipleri çalışmayı tamamladı. Şu an çalışma analiz ekibimizin incelemesinde. 1-2 güne yayınlanacak duruma gelir ve önce abonelerimize ve basına arz ederiz.

‘DOSTLARINIZ KADAR DÜŞMANLARINIZ DA OLUŞUR’

- AK Parti içindeki 'AKP'lilerden bahsediyorsunuz Kim bu parti içindeki 'AKP'liler?

AK Parti Türkiye’nin son 15 yılına tartışmasız damga vuran siyasi partidir. Ancak bu kadar uzun iktidarlarda dostlarınız kadar düşmanlarınızda oluşur. Siyasette beklediği ikbali sizinle bulamayacağını düşünenler, dünkü ikballerini kaybedenler… Söylenecek çok şey var.

Ancak bu referandum özelinde yaptığımız kamuoyu araştırmalarında satır arası sorular ve çapraz sorularda referandumda evet vereceğim derken aslında hayır vereceğini açık eden yaklaşık %10’luk bir kesim tespit ettik ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Kamuoyu araştırma firması olarak bu bizim tespitimiz. Basın konuya geniş yer verdi. Bu açıklamamız sonrasında Cumhurbaşkanının ve iktidar partisinin attığı adımlar bizim bu tespitimizin dikkate alındığını gösteriyor. Muhtemelen bu tespit başkaları tarafından da yapılmıştır. Sadece biz sesli telaffuz ettik.

‘CHP KAYBETMESİ KESİN BİR YARIŞA KALKIŞTI’

- CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun kampanya boyunca takınmaya çalıştığı yumuşak üslubunun yanında muhafazakâr söylemleri söz konusu. Kılıçdaroğlu ne yapmaya çalışıyor?

Aslında keskin bir dil kullanmak baştan beri her iki kesim içinde zararlıydı. Bunu da ilk araştırmalarımızın özet raporlarında ifade ettik. Hatta öyle zannediyorum ki iktidar cephesi de “öteki” dilinden son günlere girerken iyice vazgeçiyor. Zira hepimiz aynı gemideyiz.

Bir tarafta ülkeyi hain bir darbeden kurtarmış ve halkın liderliğine desteği % 70’leri bulan bir Cumhurbaşkanı, yanında Başbakan ve bakanlar, TBMM de temsil olunan zaman zaman oy oranı % 18 lere kadar çıkmış bir muhalefet partisi. CHP bu anlamda kaybetmesi kesin bir yarışa kalkıştı. Bana göre Referandumda çıkacak sonuçtan çok yüzdelik sonuç önemli. % 23’lük CHP ve % 7’ye inmiş. HDP toplamda % 30 eder. Üstü muhalefetin başarısıdır ve öyle zannediyorum ki Cumhurbaşkanı referandum sonrası partisindeki A-KE-PE lileri de ayıklayacaktır.

‘KILIÇDAROĞLU BİRKAÇ YENİLGİ DAHA GÖRÜR’

Peki sizce 16 Nisan sonrası Türkiye’yi siyaseten bekleyen tablo nasıl oluşur?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’nin başına geçtiğinde ilk yapacağı şeylerden biri Referandumda zayıf kalan illeri incelemeye başlayacaktır. Bunun elbette bir bedeli olacaktır. Sorun teşkilatta mı? Belediyelerde mi? Milletvekillerinde mi onları masaya yatıracaktır. Muhalafete gelince Hayır çıkarsa Kemal Kılıçdaroğlu yerini korur ama diğer türlü her hâlükârda CHP için ufukta kongre kaçınılmaz ama şahsen bu delege dengesiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğu birkaç yenilgiyi daha sağlam görünmektedir.

ERDOĞAN TOPARLADI

- 16 Nisan'a sayılı günler kaldı. Anketlerde son durum nedir?

Başbakan Sayın Binali Yıldırım rakam vermeyi çok ahlaki bulmadığını ifade etti ama sanırım bu araştırma firmaları için değil siyasiler için olsa gerekir. Zira biz yıllardır rakam açıklarız. Yaptığımız işin matematiksel yönü bunu gerektirir. Araştırma firmalarının işlevi seçim sonuçlarını bilmekten öte seçim çalışmalarına muhatapları açısından yön vermek, kampanyaların yönünü seyrini tespitte yardımcı olmaktır.AK Parti içindeki hayırcıların oranının % 10 civarında olduğunda ısrarlıyım. Ancak Cumhurbaşkanının sahaya inmesi gönüllere seslenmesi ciddi bir toparlanmayı getirdi.

EVET % 62, HAYIR % 38

- 7 Mart 2017 tarihinde başlayan Yurt dışında oy verme işlemi 9 Nisan itibariyle bitti. Yurt dışı anketleri neyi gösteriyor ve Yurt dışı oylarının Türkiye'ye etkisi nasıl olur?

Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için yurt dışında oy verme süreci, ABD’nin Los Angeles kentlerinde kullanılan oylarla tamamlandı. Yapılan sandık başı anketlere göre, yurt dışı ve gümrük kapılarında kullanılan oy miktarı Türkiye'de referanduma % 3 etki edecek. Ankete göre yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan oylar, yaklaşık % 62 EVET, % 38 HAYIR şeklinde.

‘DAVUTOĞLU’NA HAYIRCI DENİLEMEZ’

- Başbakan Yıldırım geçtiğimiz günlerde eski bakanlarla görüştü. Ancak bu görüşmeye 11. Cumhurbaşkanı Gül ve eski başbakanlardan Davutoğlu katılmadı. Bu görüntü de ister istemez Gül ve Davutoğlu 'Hayır' mı diyor sorularını gündeme getirdi. İddia edildiği gibi Gül ve Davutoğlu 'Hayır'cı mı?

Ak parti içinde Hayırcıların varlığı artık ayan beyan görülüyor. Ancak Davutoğlu Konya Mitingine ev sahipliği yapacaksa her halde hayırcı denilemez. Sayın Gül konusuna gelince tabii ki niyetleri bilemem. Ama evet kampanyasına katılmadıkları gerçeğini görüyoruz.

’SAADET’TE YÖNETİM DEPREMİ BEKLİYORUM’

- Saadet Partisi'nin PKK ve FETÖ'nün de içinde bulunduğu 'Hayır' bloğunda yer alması eleştiriliyor. Saadet Partisi yönetimi neden böyle bir görüntüyü vermeyi yeğledi?

Saadet Partisi çok ilginç bir eksen kayması yaşıyor. Ancak taban başta Fatih Erbakan olmak üzere CHP-HDP-FETÖ bloğundan farklı bir istikamet içindedir. Ben Saadet tabanının parti yönetimiyle aynı düşündüğü kanaatinde değilim. Referandum sonrası yönetim depremi beklenmesi gereken partilerden biri de Saadet Partisidir.