Görevi bırakmaya hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda ziyareti için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat sürerken, Erdoğan ve Merkel görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'MERKEL HER ZAMAN SAĞDUYULU VE ÇÖZÜM ODAKLI BİR YAKLAŞIM SERGİLEDİ'

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum.

Sayın Merkel ile bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık.

Sayın Merkel her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi. İkili ilişkilerimizde zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşasak da bunları aşmayı daima başardık.

Sayın Merkel düzensiz göçün önlenmesi konusunda sorumluluk almaktan çekinmedi.

Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığıyla ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunları olmaya devam ediyor.

Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor.

Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Bundan sonraki hayatında kendisine başarılar diliyorum.

'İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN GÜNDEMİNİ ELE ALDIK'

Erdoğan'ın ardından açıklamalarda bulunan Merkel ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

''Görüş ayrılıklarına rağmen Türkiye ile birlikte birçok konuda mücadele ettik. Almanya'da yaşamakta olan 4 milyona yakın insan var. İş gücü anlaşmasının 60'ncı yılını törenlerle kutladık. Almanya'daki ilk kuşak Türklerin ardından çok başarılı isimler ortaya çıktı. Uğur Şahin ve Özlem Türeci mesela bunlardan bazıları.

İnsan hakları konusundaki gelişmeleri de değerlendirdik. Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri konuştuk. Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye çok önemli adımlar attı. Afganistan'a insani yardım konusunda da görüştük. Orada felaket yaşanmaması için BM'yle birlikte çaba sarf etmeliyiz.

Suriye'deki konuyla ilgili konuştuk. İdlip gergin ve Anayasa çalışmaları iyi gitmiyor. Berlin Konferansı'nın ardından Libya için Fransa'da da konferans olacak. Libya'dan yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini ifade ettim.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri de ele aldık. Almanya her iki ülkenin görüşmelerinin sürmesini istemekte. Bazı sorunlar uzun soluklu olarak çözülmeli.

İki lider konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı:

Soru: Tutuklu Alman vatandaşlarla ilgili bir ilerleme oldu mu?

MERKEL: "Görüşmelerimizde bazı sorunları çözdük ama yeni vakalar eklendi. Boşuna görüşmediğimizi düşünüyoruz. Farklı bakış açıları var.

ERDOĞAN: "Türkiye'de yargı bağımsızdır. Benim yargının vereceği karara ilişkin bir şey söylemem mümkün değil."

Soru: Mültecilere yardım konusunda neler konuşuldu?

MERKEL: Türkiye'ye AB'nin yasa dışı göç konusunda vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart! Mülteciler konusunda söz konusu yardım için bir ödeme kararı çıktı. 4.5 milyarı ödendi. Kalan yardım konusunda da gerekli adım atılacak.

ERDOĞAN: Yunanistan'ın yaptığı gibi biz mültecileri öteleyemeyiz. Bu insanlara ev sahipliği yapıyoruz, buna devam edeceğiz. Şu ana kadar 60 bin briket evi bitirdik hedefimiz bunu 100 bine çıkarmak.

Soru: Her iki lidere soruyorum Sayın Erdoğan ve Sayın Merkel ile çalışmak nasıldı?

MERKEL: Türkiye'de standartların yükseldiğini görebiliyorum. Türkiye NATO üyesi olarak çok önemli bir partner. Ben bireysel haklar ve özgürlükler konusunda eleştirdim. Farklı görüş açılarımız oldu.

ERDOĞAN: Koalisyon hükümetleri bazen çalışmalarımızı zorlaştırdı. Sayın Merkel Almanya'ya büyük katkı sağladı. Yeni yönetimle dilerim bu ilişkilerimizi geliştiririz. Almanya'daki vatandaşlarımız mutlu oldukça bizde burada mutlu oluyoruz.

MERKEL: Koalisyon ortaklarımla çalışmamla ilgili bir sorunumuz yoktur. Alman hükümetlerinin özellikleri budur. Koalisyonlar bizim yapımıza uygundur. Başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz. Fakat herşeye rağmen Türkiye ile iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz.

ERDOĞAN: Zaman zaman bana bununla ilgili sorunları aktardınız.

MERKEL: Doğrudur hayat böyle.