Üçlü görüşme öncesi liderler kısa bir basın açıklaması yaptı. Putin, İran ve Türkiye sayesinde DAEŞ’in Suriye’yi tamamen ele geçiremediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirve yıllardır süren trajedinin bitmesi için önemli. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum" dedi.

Ruhani ise yabancı güçlerin Suriye’ye müdahalesinin bitmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'nin geleceği için büyük önem taşıyan görüşme bugün Rusya'nın Soçi şehrinde başladı. Rusya'nın ev sahipliğinde yapılan zirveyle ilgili konuşan Putin, "Suriye'de siyasi uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik" dedi.

Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu üçlü zirve başladı. Soçi'deki üçlü zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılıyor.

PUTİN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Putin, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Türk ve İranlı liderlerin üstlendikleri rol olmasaydı Suriye’de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye'de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi"" ifadesini kullanarak iki ülkeye teşekkür etti.

Putin, Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve İran'ın rolüne dikkat çekti. Rus lider, "Siyasi çözüm, Cenevre süreciyle tamamlanacak. BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Suriye'de siyasi çözüm için zemin hazırlandığını söylerken, "Barış süreci konusunda işbirliğinden memnunum" dedi.

İŞTE TARİHİ ZİRVEDE YAŞANAN TÜM GELİŞMELER

- Soçi'de Erdoğan, Putin ve Ruhani'nin katıldığı üçlü zirve başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin DEAŞ tarafından ele geçirilmesini engellediği için Türkiye ve İran'a teşekkür etti.

- Putin, "İç savaşı bitirmek için gerçek bir fırsat var" ifadelerini kullandı. Putin, Suriye'de uzlaşmanın Cenevre süreciyle tamamlanacağını söylerken, Erdoğan ve Ruhani'ye "Şimdi yeni bir aşamaya geçiyoruz" dedi.

- Putin, Suriye'de anlaşma için Suriye hükümeti dahil tüm tarafların taviz ve imtiyazlarda bulunması gerektiğini söyledi.

ÜÇLÜ ZİRVE BAŞLADI

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Soçi'de Sanatoryum Rus'taki Suriye konulu üçlü zirvesi saat 16.40'ta başladı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: ÖNEMLİ BİR KARAR AÇIKLANACAK

- Başbakan Binali Yıldırım, "Soçi'de Suriye zirvesinde çok önemli bir karar açıklanacak" dedi.

ERDOĞAN- RUHANİ GÖRÜŞMESİ

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, Soçi'de Sanatoryum Rus'taki görüşmesi sona erdi. Görüşme 40 dakika sürdü.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, Soçi'de Sanatoryum Rus'taki görüşmesi saat 15.50'de başladı.

ERDOĞAN SOÇİ'DE

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak özel uçak "TUR" ile saat 14.55'te Rusya'nın Soçi kentine geldi.