Türkiye, Bağdat ve Tahran’ın uyarılarına rağmen gayrimeşru referandumu gerçekleştiren ve Kerkük’ü ilhaka kalkışan Barzani yönetimi, Kuzey Irak’a kazanımlarını kaybettiriyor. Ekonomik ve siyasi yaptırımların ardından Irak Ordusu Kerkük’e harekat başlattı, peşmerge kenti terk ediyor.

HAVAALANINI ELE GEÇİRDİ

Irak ordusu beklenen hamleyi yaptı. Kerkük'ün güneyinden kent merkezine doğru harekat başlatan ordu sabahın erken saatlerinde K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimanı'nda denetimi tamamen sağladı.

DAKUK’TA HAKİMİYET BAĞDAT’IN

Irak ordusunun, Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde de kontrolü sağladığı bildirildi. Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük'ün Dakuk ilçesinde de Irak ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.

KYB'YE BAĞLI PEŞMERGE ÇEKİLDİ

Peşmergenin ise güneydeki bölgelerden kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiği ifade edildi. Çekilen peşmergelerin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı olduğu ve Bağdat yönetimiyle anlaştıkları ifade edildi. Bunun üzerine Erbil bölgeye takviye kuvvet gönderdi.

Irak güçleri, Kerkük'ün bazı bölgelerinde kontrolü sağlayarak konvoylar halinde ilerlemeye devam ediyor. Kerkük’ün güneyindeki Bir Haziran kontrol noktasındaki IKBY bayrakları federal polis güçlerince indirildi. Bazı Kerküklü aileler, oluşan kaos ortamından dolayı Erbil ve Süleymaniye'ye doğru araçlarıyla hareket etti. Peşmerge, Kerkük'ün güneyindeki Mektep Halit bölgesi'nde kontrol noktalarını boşalttı.