Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına erinceye kadar kesilebilir. Fakat yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Çocuğun yedinci doğum günü adı konulur ve başının saçları kesilip ağırlığınca altın veya gümüş sadaka verilir. Aynı günde bu kurban kesilir; çünkü böyle yapılması üç İmama göre müstahabdır.

Erkek çocuk için bu kurban kesilebileceği gibi, kız çocuk için de kesilir. Bunlardan her biri için bir koyun kesilmesi yeterli olur. Erkek çocuk için iki kurban kesilmesi gereğini söyleyenler de vardır.(1)

Akika kurbanı da diğer kurbanlık hayvanlarda olduğu gibi deve,sığır ve davardan kesilir. Doğan çocuğun başına akika kurbanı sürmek cahiliye döneminden gelen bir adet olduğu için mekruh kabul edilmiştir.(2)

Akikanın etinden kesen yiyebilir. Başkalarına da yedirebilir ve sadaka olarak verir.

İbn Abbas'tan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiş (3)

'Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.' (4)

---------
(1)Ömer Nasuhi Bilmen,Büyük İslam İlmihali (2) Bedayiu's-Sanayi fi Tertibi'ş-Şerai (3) Ebû Davûd, Dahaya, 21; Nesaî, Akîka,(4) Ebû Davûd, Dahaya,