İmpo İmar Kentsel Dönüşüm Müdürü Mehmet Aydemir, şu bilgileri verdi: Türkiye genelinde 2017 itibariyle yaklaşık 23 milyon bağımsız bölüm var. Bunlar sadece iskanlı yapılar. Kaçak yapılar bu rakama dahil değil. Çevre Bakanımızın da açıklamaları ile bu 23 milyon yapının yüzde 30’u yani ortalama 7.5 milyonu risk altında.

30 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA

Bu rakam 80 milyon kişilik nüfustan 30 milyonun risk altında yaşadığını gösteriyor. Resmi oranlar bu. İstanbul özelinde ise bakanlığın çalıştığı 52 adet 20 farklı ilçede riskli alan var. Bunu bakanlık ilan etti. 191 adet Türkiye genelinde riskli alan var. Bu da hektar olarak yaklaşık 13 bin hektar riskli alan demek. Çok ciddi bir dönüşüm hamlesi var Türkiye’de.

BÜYÜK MARMARA DEPREMİ

Marmara’dan geçen fay hattının Batı kayması ile Avcılar bölgesini, Doğu kayması ile de Kadıköy tarafını etkileceği söyleniyor. 600 bin bağımsız bölümün etkileneceği söyleniyor. İstanbul’da bakanlığın dönüşüm anlamında yıllık 200 bin hektar dönüşüm planı var. Yılda 500 bin alan Türkiye geneli düşünüldüğünde neredeyse yarısı İstanbul bazlı olacak.

Zorunlu Deprem Sigortası tarifesi değişti

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında asgari prim tutarları yeniden düzenlendi. Bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı 190 bin lira olarak belirlendi. Sigortaya konu asgari prim tutarı ise 1'inci bölgeden 5'inci bölgeye sırayla 95, 70, 55, 45 ve 35 liradan az olamayacak.

MÜGE BEZİRCİ / İSTİKLAL GAZETESİ