Elazığ'ın merkezi olan 30 Mart'ta yaşanan ve 13,83 kilometre derinlikte gerçekleşen 4,7 büyüklüğündeki deprem, Bingöl'ün merkeze bağlı Bahçeli köyünde de hissedildi.

Depremin ardından tahliye deposunda suyun kesildiğinin fark edilmesi üzerine köye yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki su kanalını kontrol eden Bahçeli köyü muhtarı Sıtkı Karakoç ve bazı vatandaşlar, kanalda belirgin şekilde kayma olduğunu ve boruların patladığını, arazinin dereye bakan kısmında heyelan oluştuğunu, çeşitli derinliklerde de yarıklar meydana geldiğini gördü.

Durumun iletilmesi üzerine bölgede inceleme yapan Bingöl Üniversitesi (BÜ) Enerji, Çevre, Doğal Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, bazı tespitlerde bulundu.

2 Jhwh

4 METREYE VARAN YER DEĞİŞTİRMELER VAR

Akbayram, bölgenin genel yapısını göz önünde bulundurarak, Elazığ'daki depremin bölgedeki heyelan riskini artırdığını belirtti.

"Su kanalında 4 metreye varan yer değiştirmeler tespit ettik. Bu değişimler, bir fayın tetiklediği düşey hareketle meydana geldi ve yer çekiminin etkisiyle kanallar aşağı yönlü hareket etti." diyen Akbayram, bölgedeki heyelan riskinin sürekli olduğunu vurgulayarak, eski heyelanların dahi her an tetiklenebileceğini ifade etti.

Akbayram, heyelanın yaşandığı alanda sıkça kaya düşmeleri olduğunu belirterek, bu durumun bölge için normal olduğunu dile getirdi.

SEBEBİ DEPREM

Kendini tutamayan düzlemlerin yoğun yağmur suları veya kar erimeleriyle depremlerde bu şekilde hareket edebileceğini belirten Akbayram, şunları ekledi:

"Buradaki asıl etken açıkça deprem. Kesin olmamakla birlikte yaptığımız bazı fay haritalama çalışmalarında, bu bölgede Genç Fay Zonu veya Doğu Anadolu Fay Zonu'na paralel bir dizi fay olduğunu tespit ettik. Bu faylar bölgeden geçiyor. Hemen fayın üzerinde oluşmuş bir heyelan görüyoruz burada. Aynı şekilde bu yönde olmayan farklı fay hatları da mevcut. Bunların yaşları, özellikleri, aktif olup olmadıkları, yani deprem üretebilme potansiyelleri net olmasa da, doğal çevre içinde takip edebildiğimiz faylar. Bu fay hatlarını daha ayrıntılı bir şekilde incelemek gerekiyor. Bu faylar, Genç ilçesi ve Bingöl merkezi için risk oluşturabilecek faylar olabilir. Su kanalları aslında yön değiştirmiş durumda, borular patlamış ve hareket sırasında kanallarla bağlantıları kopmuş. Bu tipik bir heyelan bölgesinde, yapıların deformasyon gösterebileceği bir durum."

Bahçeli köyü muhtarı Sıtkı Karakoç da su kanalındaki durumu gözlemleyerek şunları dile getirdi:

"İçme suyu kanalında üç noktada patlama ve kopukluk tespit ettik. Arızayı onardık ancak su akışını sağlayamadık. Tekrar geldik, kontrol ettik. Bazı yerlerde bükülmeler olmuş, suyun önünü tıkamış. Kaymalar nedeniyle hortumu yüzeyden çekmek zorunda kaldık. Arazide su kanalında büyük bir kayma ve yarıklar meydana geldi."

Kaynak: İHA