Davutoğlu, ziyaretinden dolayı Sağlam'a teşekkür ederek Türkiye'de yeni bir siyasi konjonktürün olduğunu, herkesin kendi dar mahallesinden çıkarak herkesle konuşur hale geldiğini söyledi. Sağlam'ın yaptığı ziyaretin gelecekte farklı istişare zeminlerine yol açacağını belirten Davutoğlu "Artık siyasetimizin doğru bir zemine oturması lazım. Farklı düşünceler olmazsa farklı siyasetler olmazdı" diye konuştu.

Davutoğlu "İktidara çağrımız, küçük büyük demeyin, ne kadar oy aldı demeyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oy alan herkes ve her partiyle ilişkilerinizi doğru tutun." dedi.

"YARIŞMAYACAĞIZ, KAVGA ETMEYECEĞİZ"

İshak Sağlam da Gelecek Partisi'ni kuruluşundan dolayı tebrik etmek ve başarılar dilemek için ziyaret ettiklerini söyledi. Türkiye'de siyasi partilerin birbiriyle düşmanmış gibi hareket ettiğini savunan Sağlam, "Bu dilin mutlaka değişmesi lazım. Siyasi partiler birbirlerine düşman ve rakip olamazlar. Sandık ortaya konduğunda yarışacağız, birbirimize muhalefet edeceğiz. Ama sandık ortadan kalktığında rekabet etmeyeceğiz, yarışmayacağız, kavga etmeyeceğiz, biz yardımlaşacağız." diye konuştu.

BERBEROĞLU KARARINA TEPKİ

Sağlam ve Davutoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararının ardından ilgili yerel mahkemenin kararının sorulması üzerine Davutoğlu "Demokratik hukuk devletlerinde anayasal işleyiş konusunda nihai merci Anayasa Mahkemesi'dir. Anayasa Mahkemesi, hukuki bir konuda karar verdiği zaman alt mahkemelerin bu kararı yok sayması demokratik hukuk devleti ilkelerine ve yargının kendi içindeki hiyerarşisine aykırı düşer. Bu kaosa sebebiyet verir" diye konuştu.

Kendisini sadece noktasal olarak bu kararın kaygılandırmadığını dile getiren Davutoğlu "Son iki aydır katıldığım bütün kongrelerde, bir hususun altını çiziyorum. Bu iktidar, Türkiye'deki bütün denetim mekanizmalarını birer birer tasfiye etme düşüncesinde. Önce itibarsızlaştırıyor, sonra tasfiye ediyor. Parlamentoyu 2017 Anayasası ile etkisizleştirdi, itibarsızlaştırdı. Şimdi kimse parlamentoyu dengeleyici bir güç gibi göremiyor. Sivil toplum kuruluşlarını tek tek hedef alıyorlar. Üniversiteleri kapatıyorlar. Tabipler Odası'nı kapatmaya kalkıyorlar.

Şimdi de AYM'yi önce itibarsızlaştırma sonra üzerinde Demokles'in kılıcını tutarak Anayasa Mahkemesi'nin önünde bekleyen dosyalarla ilgili mahkemenin vicdanını etkilemeye çalışıyorlar. Sonrasında da Sayın Bahçeli'nin dediği gibi kapatmaya gidecekler. Peki nereye doğru gidiyor bu? Tek merkezli bir otoriter devlet anlayışına. Tek parti dönemini eleştirerek bugüne gelmiş iktidarın, tek parti döneminde yaşanan her şeyi neredeyse bugün hayata geçiriyor olması büyük bir tehlikedir" ifadelerini kullandı.

İshak Sağlam ise Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararın alt mahkeme tarafından kabul edilmemesinin usule aykırı olduğunu söyledi.

Sağlam ve Davutoğlu, görüşmede seçim ittifakıyla ilgili bir konunun gündeme gelmediğini belirtti.

"ANAYASA VE YASA İHLALİ OLMUŞTUR"

Gelecek Partisi, dün akşam da yaptığı yazılı açıklama ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararını 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle reddetmesine tepki göstermişti.

Yapılan açıklamada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararında gösterdiği gerekçelerin hukuka aykırı olduğunu belirterek "Anayasa ve yasa ihlali oluşmuştur" denilmişti.

BERBEROĞLU DA KARARA İTİRAZ ETTİ

Bu arada İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararını tanımayarak, milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararda direnmesi, İstanbul 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşındı.

Berberoğlu'nun avukatı 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM'nın kararını tanımamasına itiraz ederek, yeniden yargılama istedi.