Yasanın, gazetecileri siyasi ve ekonomik müdahalelerden korumayı amaçlamasına rağmen, casus yazılımlarla ilgili endişeleri gideremediği belirtiliyor.

Yasa, AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 464 lehte, 92 aleyhte ve 65 çekimser oyla kabul edildi. Buna göre, AB üyesi ülkeler, medyanın bağımsızlığını korumakla yükümlü olacak ve editöryal kararlara müdahale edilemeyecek.

Ancak yasa, gazetecilere ve editörlere kaynaklarını açıklamaları için baskı yapılmasını ve yaptırım uygulanmasını meneden hükümler içerse de, dinlenmeyi "yasal hale getirdiği" eleştirilerine maruz kaldı.

Yasaya göre, casus yazılımların kullanımı vaka bazında değerlendirilecek ve kullanımı için hapis cezası öngörülebilecek ciddi suçları soruşturan adli makamın iznine tabi olacak. Ancak bu düzenlemeler, casus yazılımların kötüye kullanımını önlemekte yetersiz olduğu eleştirilerini beraberinde getirdi.

AP üyeleri, gazeteciler ve siyasetçilerin casus yazılımların hedefi olduğu örneklerle birlikte, yasanın getirdiği diğer düzenlemeleri de eleştirdiler. Yasada yer alan diğer düzenlemeler arasında, kamu medya kuruluşlarının bağımsızlığını korumak için başkan ve yönetim kurulu üyelerinin seçilme usulleri, medya kuruluşlarının sahipleri hakkındaki bilgilerin ulusal veri tabanında yayımlanması zorunluluğu, ve sosyal medya platformlarının bağımsız medya kuruluşlarının içeriğinin keyfi kısıtlamalarını önlemek için geliştirilecek mekanizmalar yer alıyor.

Editör: Ali Özgür UZUN