Antibiyotik Mikrobiyotayı Vuruyor

Geçen hafta barsak mikrobiyotasının bağışıklığımız üzerine etkilerini “Bağışıklığımızın Şifreleri Mikrobiyotada” başlığı ile ele almıştım. Bu hafta Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan ile barsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyen antibiyotikler üzerine konuştuk.
Bu kadar önemli olan barsak mikrobiyotasını etkileyen birçok faktör olduğunu belirten Prof. Karakan, bunların arasında antibiyotiklerin ayrı bir yer tuttuğunu dile getiriyor. Antibiyotiklerin yaygın olarak kullanıma girmesiyle birçok hastalıkta artış meydana geldiğine dikkat çeken Karakan, “Obezite, alerjik hastalıklar, inflamatuvar barsak hastalıkları, otizm bunlar arasında sayılabilir” diyor.

Çocukluk Döneminde Tahrip Edici

Prof. Karakan, antibiyotiklerin barsak mikrobiyotası üzerine etkisinin özellikle çocukluk döneminde tahrip edici olabildiğini açıklıyor. Yapılan çalışmaların geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı sonrası Verrumicrobia denilen ve normalde insan mikrobiyotasında ender bulunan bakteri gruplarını çoğalttığını ve bunun uzun dönem sonuçlarının henüz bilinmediğini sözlerine ekliyor.
Prof. Dr. Karakan, Avrupa’da yapılan bir çalışmada, antibiyotik kullanımı sonrası bazı hastalarda 3 yıla kadar barsak mikrobiyotasının eski haline gelmediğinin ortaya konduğunu açıklıyor. Çocuklarda yapılan bir çalışmada ise, 1 milyon 072 bin 426 pediatrik hasta ve 1994-2009 yılları arasında 6.6 milyon hasta takip ediliyor. Buna göre, antibiyotik alan bebeklerde sonradan inflamatuvar barsak hastalıkları gelişme riski yüzde 84 artıyor. Özellikle 1 yaşından önce antibiyotik alan bebeklerde risk 5.51 kat artıyor. 5-15 yaş arasında ise 1.57 kat risk artmış görünüyor. Her bir antibiyotik kürü yüzde 6 risk artışı yaratıyor. İnflamatuvar barsak hastalığı açısından ise antibiyotiklere maruz kalan çocuklarda, kalmayanlara göre hastalık gelişme riskinin 5 kat arttığı kaydediliyor.
Prof. Dr. Karakan, obezite açısından da durumun riskli olduğunu ifade ederek, “Bebeklik döneminde antibiyotiklere maruz kalmak barsak bakteri yapısını kalıcı olarak etkiliyor, erişkin yaşta obez olma riskini 2-3 kat artırmaktadır” diyor.
Bu bilgiler ışığında antibiyotiklerin akılcı kullanımına yeni bir perspektif eklenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karakan, “Enfeksiyonlarda antibiyotikler hayat kurtarıcıdır. Mecbur kalındığında antibiyotik kullanırken probiyotik (yararlı bakteriler) kullanmak hasarı azaltabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde ciddi bir toplum sağlığı sorunu oluşturmaya başlayan antibiyotik barsak mikrobiyotası ilişkisi için her antibiyotiğin yanına bir probiyotik eklenmesi hasarı tamamen ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde azaltacaktır. Gelecek nesillerin sağlığı için antibiyotik barsak mikrobiyotası ilişkisi üzerine daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır” uyarılarında bulunuyor.
Sağlıkla kalın.