Şair Yazar Ahmet SandalIğdır ve Diyarbakır illerinde kamu personeli ve öğrencilere “etik değerler ve etkili iletişim” semineri verdi.

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖĞRENCİLERE HİTAP ETTİ

Şair Yazar Ahmet Sandal, ilk olarak 5 Mart 2024 günü Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda, Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabit Erşahin, Iğdır Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Aziz Durak ile Iğdır Üniversitesi ile Iğdır Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, akademisyenleri ile öğrencilerden oluşan topluluğa hitap etti.

Sandal’ın ikinci semineri 6 Mart 2024 günü Iğdır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Konferansa Salonunda gerçekleştirildi. Söz konusu seminere Iğdır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Resul Deveci ile birlikte personel ve amirler katılım gösterdi.Ahmet Sandal’ın üçüncü semineri 7 Mart 2024 günü Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Konferansa Salonunda yapıldı. Yapılan seminerlere öğrencilerin yanı sıra Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin ile birlikte personel ve amirler iştirak etti.

Kamu Yönetimi Uzmanı ve Etik Eğiticisi Ahmet Sandal her üç seminerde kamu görevlileri ve öğrencilerimizin aile, toplum ve iş hayatlarında kendilerine lazım olacak etik ilkeler ve etkili iletişim kurallarına dikkat çekti.

İŞ HAYATINDA GEREKLİ ETİK İLKE VE ETKİLİ İLETİŞİM KURALLARI

1- Etik ile ahlak, etik ile hukuk ve adalet ile eşitlik, doğruluk ve iyilik her ne kadar birbirine yakın kavramlar olsa da aralarında nüans vardır.

2- Doğruluk, iyilikten önce gelir. Adalet, eşitlikten önce gelir. Her iyilik doğru bir hareket olmayabilir. . Her eşit davranış adaletli davranış olmayabilir. Biz kendimizi önce doğruluk ve adalet üzere harekete geçirmeliyiz.

3- Çıkar çatışması, bir kamu görevlisinin görevini icra ederken, kamunun (Devletin) çıkarları ile kamu görevlisinin şahsi (kişisel) çıkarlarının aynı anda karşı karşıya gelmesidir. Bu durumda kamu görevlisi kendisine hukuken izin verilmiş olsa da vicdanen (etik olarak) o görevden affını istemelidir.

4- Herkes işini yaparsa, herkes mesleki etik kurallara riayet ederse, toplumda huzursuzluk olmaz. Ancak bu gerçeğe rağmen toplumda iş ahlakı kalmadı.

5- Kendini bilen kişi ahlaklı kişidir. Eski Yunan’da «Akademi» dedikleri Bilim Yuvalarının en üstünde bu söz yazılıdır. Yunus Emre «İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, Ha nice okumaktır» diye seslenir.

6- Bir insanı ahlaken eğitmeden onu yalnızca zihnen ve aklen eğitmek, maalesef topluma bela kazandırmaktır. Öğrencilerimiz okullarında önce ahlak eğitime tabi tutulmalıdır. Ondan sonra matematik, fen, sosyal bilimler eğitimine (akıl eğitimine) tabi tutulmalıdır.

7- İletişim, insanların bilgi, duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktarılmasıdır. İletişinde beden dili ve davranışlar en önde gelir. İletişimde “ne söylediğinden çok, nasıl söylediğin

8- İletişimde «doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişiye doğru mesaj vermek» önemlidir.

9- İletişimde farklılıkları dikkate al, selam ile başla, hitap ses tonunu ve sözcüklerini yerli yerinde seç, kişisel haklara saygı göster, beden dilini yerli yerinde kullan, görgü ve edep kurallarına riayet et, protokol kurallarını ihlal etme.

Editör: Çağrı Fatih CEBECİ