2024 Anneler Günü tarihi merak ediliyor. Bu yıl kutlanacak olan Anneler Günü için geri sayım başladı. Bu özel günün takipçilerinin sorduğu “Anneler Günü ne zaman 2024? Anneler Günü hangi gün?” İşte bu soruların yanıtları…

Dünya Anneler Günü

ANNELER GÜNÜ 2024 NE ZAMAN?

Türkiye’de Anneler Günü Mayıs ayının ikinci Pazar günü yani bu sene 12 Mayıs Pazar günü kutlanacak.

ANNELER GÜNÜ NEREDEN ÇIKTI?

Anneler günü geleneği, Antik Yunanların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa'nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.

ABD'de Anna Jarvis'in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre'den çıkan onay ile Amerika Birleşik Devletleri çapında genişledi. Anneler Günü tüm Dünya'da farklı günlere denk geliyor ve kutlanıyor. En yaygın şekliyle Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanmaktadır.

ANNELER GÜNÜ TARİHİ NEDEN DEĞİŞİR?

Bu tarih her sene değişiklik gösterir. Çünkü Paskalya'dan sonraki ilk pazar gününe göre hesaplandığından kaynaklanır. Diğer ülkelerde de Anneler Günü tarihi değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak aynı ayda kutlanır ve Pazar günüdür.

ANNELER GÜNÜ HANGİ ÜLKELERDE KUTLANIR?

Norveç – Yunanistan’da Anneler Günü’nü Şubat'ın ikinci Pazar günü kutluyor.

İsrail Anneler Günü’nü 30 Ocak-31 Mart arası bir zaman

Gürcistan Anneler Günü’nü 3 Mart’ta kutluyor.

Afganistan - Arnavutluk - Ermenistan - Azerbaycan - Belarus - Bosna Hersek - Bulgaristan - Laos - Kuzey Makedonya - Moldova - Karadağ - Romanya - Sırbistan - Kazakistan – Kırgızistan’da Anneler Günü’nü 8 Mart tarhinde kutlanıyor.

İrlanda - Nijerya - Birleşik Krallık : Büyük Perhiz'in dördüncü Pazarı

Bahreyn Mısır Irak Ürdün Kuveyt Umman Lübnan Filistin Katar Suudi Arabistan Sudan Suriye Birleşik Arap Emirlikleri Yemen (Genel olarak her Arap ülkesi): 21 Mart (Ekinoks)

Slovenya’da Anneler Günü 25 Mart tarihinde kutlanıyor.

Ermenistan’da Anneler Günü 7 Nisan’da kutlanıyor.

Çin’de Anneler Günü 21 Nisan’da kutlanıyor.

Macaristan - Litvanya - Portekiz – İspanya’da Anneler Günü Mayıs'ın ilk Pazar gününde kutlanıyor.

El Salvador - Guatemala – Meksika’da Anneler Günü 10 Mayıs’ta kutlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri - Anguilla - Aruba - Avustralya - Avusturya - Bahamalar - Bangladeş - Barbados - Belçika - Belize - Bermuda - Bonaire - Brezilya - Brunei - Bulgaristan - Kanada - Şili - Çin - Tayvan - Kolombiya - Hırvatistan - Küba - Curaçao - Çek Cumhuriyeti - Danimarka - Ekvator - Estonya - Finlandiya - Almanya - Gana - Yunanistan - Grenada - Hindistan - Hollanda - Honduras - Hong Kong - İzlanda – İsviçre- Japonya- Türkiye’de Mayıs'ın 2. Pazar günü kutlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ