Yıllar önce, Porto limanında yaşanan trajik ve düşündürücü hikâye, zaman içinde Türkiye'nin kara mizahına dönüştü. O dönemde Portekizli tüccarlar, gümrük işlemlerini hızlandırmak ve ithalatlarını gerçekleştirmek için gümrük vergisi ödemek amacıyla "para" (rüşvet) vermek zorundaydı. Bugün ise, Beyanname üzerinden alınan Damga Vergisi, o eski hikâyeyi anımsatıyor.

Yıllar önce, Porto limanında yaşanan trajik ve düşündürücü hikaye, zaman içinde Türkiye'nin kara mizahına dönüştü. O dönemde Portekizli tüccarlar, gümrük işlemlerini hızlandırmak ve ithalatlarını gerçekleştirmek için gümrük vergisi ödemek amacıyla "para" (rüşvet) vermek zorundaydı. Bugün ise, Beyanname üzerinden alınan Damga Vergisi, o eski hikayeyi anımsatıyor.

Kurumlar vergisi mükellefleri yılda 28 adet "standart" beyanname veriyorlar:

Kurumlar Vergisi Beyannamesi 1,

Geçici Vergi Beyannamesi 3,

Katma Değer Vergisi Beyannamesi 12,

Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi 12 adet.

Ancak vergi ödemek isteyen mükellefler, bu beyannamelerle birlikte Devlete vergiler dışında ne kadar Damga Vergisi ödüyor dersiniz?

6.081,30 TL!

2024 yılında gelecek değerleme oranındaki artışla bu miktarın 10.000 TL'ye yaklaşması bekleniyor.

Damga vergisi sadece vergi mükelleflerinin değil, tüm vatandaşların omuzlarındaki bir yük. Örneğin, sözleşmelerden alınan damga vergisi, hukuk sistemimize olumsuz etkiler bırakıyor. Kişiler, kendi aralarında yaptıkları sözleşmelerden elde edecekleri kazançtan daha fazla vergi ödemek durumunda kalabiliyorlar.

Eğer bir kira kontratı imzaladıysanız ve bu kontrat bir yıldan uzun süreli ise, üstelik sözleşmede bir kefil de varsa durumunuz pek iç açıcı değil. Ödenecek Damga Vergisi miktarını üç katına çıkardınız demektir. Tebrikler!

Bu durum, kişilerin sözleşmelerini vergi dairesinden gizlemeye çalışmalarına neden oluyor. Ticari bir sorun yaşandığında ise, sözleşmeden kaynaklanan ihtilafların çözümü uzuyor ve çözümün maliyeti artıyor.

Damga vergisi, ticari hayat için zararlı, vergi adaletini bozan ve mükellef uyumunu zorlaştıran bir vergi. Ancak Devlet, bu gelirden vazgeçmeye hiç yanaşmıyor. Çünkü 2024 yılında yapılacak olan %67,8'lik artışla 145,9 milyar TL Damga Vergisi toplaması hedefleniyor.

Sonuç olarak, olmayan damgayı dijital bir belge veya iki kişinin emek verip yazdığı bir sözleşme için talep etmek, sadece bir iddia değil, aynı zamanda vergi adaletsizliği ve mükelleflerin üzerine atılan haksız bir yüktür.