Türk-Japon dostluğunun başlangıcı kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni’nin, Japonya’nın güneydoğusundaki Kuşimoto’da batışının üzerinden 133 yıl geçti.

Türk-Japon dostluğunun başlangıcı kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni'nin, Japonya'nın güneydoğusundaki Kuşimoto'da batışının üzerinden 133 yıl geçti. Bir yıl sonra dönüş yolunda kuvvetli fırtınaya yakalanan fırkateyn, 16 Eylül 1890'da Kuşimoto açıklarında kayalara çarparak parçalandı ve battı. Batan fırkateyn ve donanma subaylarının manevi mirası 133 yıldır süren törenlerde Türk ve Japon halklarının gönüllerinde canlılığını koruyor.

Türk-Japon dostluluğunun miladı Ertuğrul'un mahzun mirası, kazanın yaşandığı Kuşimoto'da 1891'de dikilen şehitler anıtında her yıl düzenlenen anma törenlerinde yaşatılıyor. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Gerçek dost Japon halkına ve devletine çok teşekkür ederiz.

Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler 1924 yılında kurulmuş, Japonya nezdindeki ilk temsilciliğimiz 1925 yılında faaliyete geçmiştir.

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.

İşte bu sözün vurguladığı konunun uzmanı Japonya,yı çok iyi tanıyan iki kardeş ülke arasında büyük çabalarıyla emek veren; Nevi Şahsına münhasır Mağlova Belgeseli Yönetmeni ve Japonya'da Türk İzleri Belgeseli'nin Usta Yönetmeni Umut Mete Soydan ile konuştuk.

Soru.

Umut Mete Soydan Türkiye ve Japonya hakkındaki düşüncelerinizi, projelerinizi öğrenebilirmiyiz ? 2024 yılı niçin iki ülke açısından çok önemli?

Asya Kıtasının birbirine en uzak iki ülkesi Türkiye ve Japonya. Tarih boyunca dost ve kardeş iki ülke olmuş Türkiye ve Japonya'nın ilişkilerinin başlangıcı, seyri ve bugünkü durumu bir hayli ilginç. 2024 yılı ise Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerinin 100. yıl dönümü. Bu açıdan önemli bir yıl. İlişkilerin köklü geçmişinin hatırlanması ve geleceğe daha güçlü girilebilmesi için önemli bir fırsat. Bu yıl için iki ülkenin de bazı projeleri olduğu konuşuluyor ancak henüz somut bir proje bildiğim kadarıyla duyurulmadı. Oysa, 2021 yılında Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ile hayata geçirilen, yönetmen Umut Mete Soydan'ın hazırladığı ''Japonya'da Türk İzleri'' isimli film oldukça ses getirmiş, TRT'de 1 yıl içerisinde 17 tekrar yayınlanmıştı.

Yılın belgeseli ödülünü alan film, Japonya Devlet Televizyonu olan ve dünyanın en geniş yayın ağına sahip kuruluşlarından olan NHK TV de 2 kez yayınlanmıştı.

Türk Hava Yolları'nın dünya genelindeki tüm uçaklarında 3 farklı dilde yayınlanmaya devam eden film için Japonya'da Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği'nde gala gösterimi yapılmış ve Japonya'nın sanat, akademi, bürokrasi ve medya camiasından önemli isimler katılmıştı.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Japonya Festivali'nde de gösterilen film, Türkiye'de ve Japonya'da Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi ve Senshu Üniversitesi gibi saygın üniversitelerde gösterilmişti.

Adeta bir ders niteliğinde olan film, tüm bu mecralar ile milyonlarca insana ulaşarak Japonya ve Türkiye'nin tarihi dostluğunu ve birbirlerinde bıraktıkları izleri anlatan gelecek nesiller için de çok kıymetli, takdire şayan bir çalışma olmuştu. Bizim ülkemizde takdir mekanizması yaygın ve sağlıklı olarak çalışmasa da üstün hizmet ödülü alabilecek çalışmalardan birisi olduğunu düşünüyorum. Tüm bunları bir yana bırakırsak, artık önümüze de bakmamız gerekiyor. Yazının başında da ifade ettiğim gibi 2024 yılı çok önemli. İki ülke ilişkilerinin 100. yılı.

Tüm dünyada barış dilinin azaldığı, savaşların ve her alanda sert rekabetin arttığı bir dönemde Türkiye ve Japonya'nın köklerinden ve tarihlerinden aldıkları güç ve potansiyelleri ile her alanda çok daha fazla birleştirerek dünyamız için çok güzel örneklere imza atacaklarını düşünüyorum.

Ülkemizde hayata geçirilen Boğaz Köprüsü – Marmaray ve Osmangazi Köprüsü gibi dev yatırımlar bunlardan sadece bazıları. Bugün Türk ismi ile yer alan fakat tamamen Japon Firmaları olan Öztiryakiler – Filli Boya gibi markalar, ülkemizde uzun yıllardır üretim yapan Toyota ve Daikin gibi dev markalar çok güzel örnekler. 2024'den umutluyum. Gerek ticarette, gerek sanatta gerekse turizm ve teknoloji de bir çok projenin hayata geçebileceğini düşünüyorum. Bu fırsat değerlendirilmeli.

2024 Türkiye ve Japonya için 100. yıla yakışır şekilde bayram havasında kutlanmalı.

Umut Mete Soydan size çok teşekkür ederim çok güzel kısa ve öz anlattınız. Yukarıda yazdığım o muhteşem Ziya Paşa'nın sözü sizin nasıl emekler verdiğinizi nasıl büyük eserler ortaya koyduğunuzun adeta belgesi niteliğindedir. Çok büyük emekler vermişsiniz. Sizi yürekten tebrik ederim.

Bana sorarsanız çok cüzi bir bütçe ile hazırlanan bir belgesel filmin tek başına bunları başarması inanılmaz bir başarı. Bu yüzden sizin başarınızla bizler de gurur duyuyoruz. Ama bu buralarda kalmamalı daha fazla kitlelerle buluşmalı Japonya ve Kültür Bakanlığı Tarafından siz ödüllendirilmelisiniz. Daha fazla bütçe ile sizin neler yapabileceğiniz tartışmasız ortada. İnşaallah o güzel temenniniz gerçekleşir. 2024 Yılı Türkiye ve Japonya iki kardeş ülke için bayram havasında kutlanır.

Kardeş dost Japonya halkına en derin sevgilerle.