Japonya'ya 134 yıl önce gerçekleşen iadei ziyaretin ardından, Ertuğrul Fırkateyni'nin kayalıklara çarparak battığı dramatik olayın yıldönümü vesilesiyle, TCG Kınalıada (F-514) korveti aynı rotayı takip ederek Japonya'ya doğru yola çıktı. 'Türkiye ve Japonya Arasındaki İlişkilerin Tesisi'nin 100. Yıldönümü' ve 'Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya Seyri'nin 134'üncü Yıldönümü' kapsamında gerçekleşen bu özel seyahat, 4,5 ay sürecek ve toplamda 20 ülkeyi kapsayacak.

ŞEHİTLERİ ANMA TÖRENLERİ DÜZENLENECEK

TCG Kınalıada'nın rotası, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden başlayarak, Cibuti, Somali, Maldivler, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Tayland, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Japonya'nın Kushimoto, Tokyo ve Hiroşima kentlerini içeriyor. Japonya'nın ardından Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Hindistan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Ürdün limanları ziyaret edilecek ve buralarda Türk şehitliklerinde anma törenleri düzenlenecek.

TCG Kınalıada korvetinin seyahatine İzmir Foça Deniz Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirilen bir törenle uğurlama yapıldı. Güney Deniz Saha Komutanı Tümamiral Yalçın Payal, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdoğan, Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Koray Vural ve TCG Kınalıada personelinin aileleri de törene katıldı.

A W179662 05

TARİHİN EN UZUN SEYİRLERİNDEN BİRİ

Törende konuşan TCG Kınalıada Komutanı Deniz Yarbay Serkan Doğan, Ertuğrul Fırkateyni'nin tarihi seyrini anlattı. Doğan, "Japonya ve Türkiye'nin birbirlerine yakınlaşmasını sağlayan çeşitli araştırmalar ve incelemelerle kültürel ilişkilerin gelişimine katkıda bulunan Ertuğrul Fırkateyni, Japonya ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi için 14 Temmuz 1889 tarihinde Miralay Osman Bey komutasında İstanbul'dan hareket etti. Osmanlı Devleti tarihinin en uzun seyirlerinden birine çıkan Ertuğrul Fırkateyni, 14 ay boyunca her türlü deniz ve hava şartlarına göğüs gererek, salgın hastalıklar, idari, teknik ve lojistik zorlukları aşarak, kendilerine verilen vazifeyi yerine getirmek için büyük fedakarlıklarla 11 ay sonra, 7 Haziran 1890 tarihinde Yokohama/Japonya limanına ulaştı ve görkemli törenlerle karşılandı

A W179662 02

Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya sularında yaklaşık 3 ay kaldığını belirten Doğan, "15 Eylül 1890'da yurda dönüş için Yokohama'dan ayrılan gemi, o dönemde bölgede etkili olan büyük bir tayfuna yakalandı. Yoğun deniz şartları nedeniyle dümen tutamayan gemi, 16 Eylül 1890'da Kushimoto açıklarında kayalıklara sürüklenerek battı. Ertuğrul Fırkateyni, kahraman denizcilerimizin ebedi mekanı oldu ve Türkiye ile Japonya arasında güçlü bir bağ kurulmasına vesile oldu. Bu trajik olayda hayatını kaybeden 531 denizci şehitlik mertebesine erişti. Kazadan sağ kurtulan 69 denizci, Japonya imparatorunun emriyle Hiei ve Kongo adlı iki kruvazörle İstanbul'a gönderildi. Şehitlerimizin anısına 1891'de Kushimoto'da bir şehitlik anıtı inşa edildi. Anıt daha sonra 1929'da genişletildi ve 1937'de Türkiye tarafından restore edildi. Ayrıca 1974'te Ertuğrul Fırkateyni'nin maketi ve gemideki askerlerin fotoğraflarını içeren bir müze yapıldı" dedi.

A W179662 06

Doğan, "Deniz Kuvvetleri olarak daha önce 1990 ve 2000 yıllarında TCG Turgutreis, 2011 yılında TCG Gemlik, 2015 yılında TCG Gediz Fırkateyni ile Ertuğrul'un izlediği rota ve limanları da kapsayacak şekilde 134 gün süreyle yaklaşık 27 bin deniz mili mesafe gidilerek icra edilecek görev süresince TCG Kınalıada dünya denizlerinde sancak varlık göstererek, Türk dış politikasını destekleme ziyaretleri ile yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlayacaktır. Cidde-Suudi Arabistan, Cibuti, Mogadişu-Somali, Male-Maldiv Adaları, Chittagong-Bangladeş, Port Klang-Malezya, Jakarta-Endonezya, Bangkok-Tayland, Hong Kong-Çin Halk Cumhuriyeti, Busan-Güney Kore, Kushimoto, Tokyo ve Hiroşima-Japonya, Manila-Filipinler, Singapur, Kolombo-Sri Lanka, Mumbai-Hindistan, Maskat ve Salalah-Umman, Doha-Katar, Abu Dabi-Birleşik Arap Emirlikleri, Karaçi-Pakistan, Akabe-Ürdün'ü kapsayan toplam 20 ülkede yapılacak 24 liman ziyaretinden istifade ile ziyaret edilecek ülke Deniz Kuvvetleriyle eğitimler icra edilecek. 1-10 Ağustos 2024 tarihleri arasında CTF 151'e direkt destek sağlanacak, Türk savunma sanayi firmaları tarafından geliştirilen gemimizde bulunan yerli silah, sistemlere yönelik tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenecek, karşılıklı bilgi ve tecrübe aktarımı yapılacak. Askeri ve mülki makamlara resmi ziyaretlerde bulunulacak. TCG Kınalıada, halkın ziyaretine açılacaktır. Türkiye'ye binlerce mil mesafe uzaklıktaki ebedi istirahatgahlarında ziyaret edecek, hatıralarını anacağız, yanımızda götürdüğümüz vatan toprakları ile bir nebzede olsun duydukları vatan hasretlerini hafifleteceğiz. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk Deniz Kuvvetleri'nin tanıtımını yapacak, vatan, bayrak, Atatürk ve deniz aşkıyla şanlı bayrağımızı dalgalandıracağız. Türk bahriyesinin geldiği noktayı ve sahip olduğu imkan kabiliyetleri sergileyeceğiz." dedi.

A W179662 04

Konuşmasında TCG Kınalıada personeline hitap eden Doğan, "Ertuğrul Fırkateyni'nin izinden TCG Kınalıada korveti olarak atalarımızın intikal ettiği rotalardan giderek, ziyaret ettikleri limanlara girecek ve anılarını tazeleyeceğiz, kurulan dostlukları güçlendirecek yeni dostluklar inşa edeceğiz ve onların soludukları havayı biz de soluyacağız. Harekat icra edeceğimiz sular Piri Reis'in, Selman Reis'in, Murat Reis'in, Seydi Ali Reis'in ve Türkiye Cumhuriyeti bahriyesinin Türk sancağını şan ve şerefle dalgalandırdıkları denizleri ve okyanusları kapsamaktadır. Ne mutlu bizlere ki o sularda Türk sancağını dolaştırma şansını elde ettik. Görev süresince Türk Deniz Kuvvetlerini temsil ettiğimizin bilincinde olarak, atalarımıza layık birer Türk denizcisi ve Barbaros'un torunları olduğumuzu göstereceğiz. Bugüne kadar size tevdi edilen görevlerde ortaya koyduğunuz başarıları göz önünde bulundurarak, yüksek seviyeli bilgi, beceri ve disiplininizle, Deniz Kuvvetlerimizi ve ülkemizi, milletimize yakışır bir şekilde temsil ederek, yüreklerinizdeki vatan sevgisiyle bu görevi de başarıyla icra edeceğinize tüm kalbimle inanıyorum" ifadelerinde bulundu.

A W179662 03

TCG Kınalıada'nın Milgem Projesi'nin 4'üncü gemisi olarak yüzde 70 millilik oranına, milli tasarıma, milli silah ve sistemlere sahip olduğunu belirten Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Koray Vural da "Türk savunma sanayinin ürettiği, su üstünden su üstüne atılan ilk milli gemimiz Atmaca'yı ve milli savaş yönetim sistemimiz Genesis Advent'i bünyenizde gururla taşımaktasınız. Hem savunma sanayimizin gücünü dünyaya tanıtacağınıza hem de siz değerli silah arkadaşlarımın çelikten iradesi ile okyanusta verilecek bu zorlu mücadelede yüce Türk milletine layık olacağınıza inanıyorum" dedi. TCG Kınalıada, törenin ardından ilk durağı Suudi Arabistan'ın Cidde kentine gitmek üzere yola çıktı.

Kaynak: İHA